En anonym källa har vänt sig till Sameradion för att få stopp på tjuvjakten som pågår.

Jägarna ska ha erhållit svart betalning i form av renkalvar till stora värden för varje rovdjur som skjutits. Förutom illegal jakt ska det även handla om bokföringsbrott.

Den anonyma källan vågar inte gå ut med sitt namn i media på grund av rädsla.

– Jag är rädd för skogens lag, de kan börja tjuvskjuta alla mina renar och hota. Jag kan inte låta bli att tänka på vad som kan hända mig, säger personen till Sameradion.

Hårt rovdjurstryck

Enligt källan ska tjuvjakten bero på det hårda rovdjurstrycket som gör att folk måste ta saken i egna händer. Något som personen inte ställer sig bakom.

Det här är en linje som även professor Öje Danell är inne på. Han menar att det idag finns samebyar som är på väg mot kollaps på grund av det stora antalet rovdjur och att många misstror regeringens rovdjurspolitik.

– Den enda lösningen som finns är att väldigt snabbt och mycket drastiskt dra ner rovdjurstrycket, säger Öje Danell till Sameradion.

Polisen bekräftar att det finns mycket som tyder på att tjuvjakt av rovdjur pågår i nordliga länen.

Plågsam död

– Vi hittar björn, örn och järv dödade. De är skjutna. Man kan konstatera vad syftet med jakten varit eftersom etiska jägare inte skjuter bakifrån, säger Lennart Häggbom, miljöutredare vid polisen i Umeå till Sameradion.

Enligt honom får många rovdjur en plågsam död på grund av tjuvjakten.

– Det är lätt att missa och då blir det enorma plågor. En tjuvjägare gör ju inga eftersök, säger han.