Förra veckan meddelade äntligen SVT att ett vegetariskt matlagningsprogram ska produceras. Men nu svarar inte SVT på frågan om matlagningsprogrammet verkligen kommer att presentera växtbaserad mat.

Används animalier förloras relevansen ur miljö-, hälso- och djurrättshänseende, vilket skulle innebära en kolossal besvikelse för alla dem som länge kämpat för ett helvegetariskt matlagningsprogram.

Kampen för ett vegetarisk matlagningsprogram i SVT, med Peter Wahlbeck som förgrundsgestalt, har pågått i över 20 år. Den kulminerade med att Facebook-eventet, SVT ge oss ett helt vegetariskt matprogram, nyligen samlade över 7 000 deltagare, varav många hört av sig till SVT.

”Vi lyssnar alltid på publiken och har fångat upp att det finns ett stort intresse”, så kommenterades det historiska beslutet av Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT, i en intervju i Metro förra veckan.

Animalier är inte vegetariska. Public servicebolaget SVT är skyldigt att använda korrekta och tydliga begrepp och har ett folkbildningsansvar att lära oss tittare betydelsen av ordet vegetarisk.

Ett helvegetariskt matlagningsprogram har förutsättningar att locka en bred publik. Utbudet av växtbaserade mejeriproduktsalternativ har nämligen ökat enormt i butikerna och allt fler, även många traditionella köttätare, äggkonsumenter och mjölkdrickare, är nyfikna på vad man kan använda dem till.

Fyra procent av svenskarna är helvegetarianer som helt undviker animalier, enligt en aktuell undersökning från Demoskop. De kommer defintivt inte att lockas av ett lakto-ovo-program.

Skräckscenariot är program centrerade kring ägg och ost uppblandade med korta intervjuer av originella veganer och kommentarer som: Är du vegan, använd havremjölk istället.

För miljön, folkhälsan och djuren finns ingen som helst principiell skillnad mellan kött, ägg och mejerivaror. De är olika sidor av samma produkt.

Klimatproblemen drivs på av kött- och mjölkkonsumtionen enligt Naturvårdsverkets nya rapport, Hållbara konsumtionsmönster. Växthusgasutsläppen från animaliesektorn är enorma. Därför föreslår rapporten en klimatskatt på både mjölk och kött.

Livsmedelsverket varnar för att animaliskt mättat fett, som finns rikligt i mejeriprodukter, orsakar hjärtkärlsjukdomar och ett av Världscancerfondens kostråd är att den som vill minimera sin cancerrisk ska äta i huvudsak växtbaserat.

Djur som används för att producera ägg och mjölk behandlas generellt inte bättre än köttdjur. Till slut förs djuren till slakteriet där de görs till produkter. Att hävda att det finns en etisk åtskillnad mellan att äta kött och att äta andra animalier är lika ologiskt som att hävda att det finns en moralisk skillnad mellan att äta stora svarta kor och att äta små vita kor.

SVT, ge oss ett program där maten som lagas är helt fri från animalier. Vegetariska råvaror i ett vegetariskt matlagningsprogram borde rimligen vara den självklara normen.