På Alla hjärtans dag kommer närmare fem miljoner rosor att byta händer i Sverige. Det låter härligt. Men i själva verket är produktionen av rosor mycket mer problematisk än många tror. Det finns mer ansvarsfulla alternativ.

Handeln med snittblommor omsätter fem miljarder kronor årligen i Sverige. En stor del av den produktionen sker på bra villkor. Men det finns också stora problem.

För anställda på rosplantager i länder som Kenya, Tanzania och Colombia kan blommorna vara synonyma med allt annat än kärlek.

En rad rapporter vittnar om usla löner, hemska bostadsförhållanden och att anställda tvingas arbeta uppåt 16 timmar om dygnet, särskilt när efterfrågan som vid Alla hjärtans dag är som störst.

Mer än varannan snittblomsarbetare i Latinamerika lider av förgiftningssymptom på grund av kontakt med giftiga kemikalier och 20 procent uppger att de utsatts för sexuella trakasserier.

Många av blomsterarbetarna anställs dessutom på korta kontrakt, vilket ofta innebär att de nekas förmåner som social trygghet, föräldraledighet och rätten till facklig organisering.

Detta är självklart ingenting som vare sig den som ger eller får en ros på Alla hjärtans dag vill bidra till. Tack och lov finns det alternativ.

Att se till att rosen är Fairtrade-märkt är ett exempel. Då är de farligaste kemikalierna förbjudna, det finns krav på minimilöner och då utgår en premie som används till social och ekonomisk utveckling i lokalsamhället.

Att ge bort ett träd i Afrika är ett annat alternativ. För lite drygt 30 år sedan reste Tidningen Vi:s medarbetare Sten Lundgren till Kenya. Han förskräcktes av alla problem skogsskövlingen bidragit till och skrev en artikel under rubriken Dränk inte de döda i blommor, plantera träd!

Artikeln var starten för biståndsorganisationen Vi-skogen som med givarnas hjälp i dag har planterat över 100 miljoner träd i Kenya, Rwanda, Tanzania och Uganda.

Träden förbättrar miljön och bekämpar fattigdom genom att ge tusentals människor bättre jordar – som leder till större skördar och ökade inkomster.

I dagarna kommer vi svenskar att köpa närmare fem miljoner rosor i Sverige. Om du inte vet att rosen producerats på ett schyst sätt, välj ett ansvarsfullt alternativ.

Om så bara en procent av Alla hjärtans dag-rosorna ersattes med träd skulle det innebära 50 000 nya träd i Afrika – varje år. Det är ett sätt att visa att vi bryr oss om någon här – och många hundra mil härifrån.