Då och då kan vi läsa att båtar kommer till Piteå hamn för att lossa massaved från Ryssland. Jag förmodar att det är SCA och/eller Kappa som är importörer.

I takt med att oljepriset sjunker så blir allt det Ryssland kan sälja av stor ekonomisk betydelse för landets fortsatta krigföring i Ukraina och för sin militära upprustning.

Nära en och en halv miljon har flytt kriget i Ukraina och närmare 5 000 har dött. Ryska stridsplan har övat attacker mot Sverige och kränkt svenskt luftrum. Ubåtar har nyligt varit inne på svenskt territorium.

Avståndet mellan Piteå och Malmö är 120 mil. Mellan Malmö och Kiev 130 mil. Malmö till Donetsk knappt 190 mil.

Vi i Sverige behöver inte vara rädda. Lettland och Estland har däremot anledning att var rädda. Om det blir ett stort krig är det möjligt att det inte blir något kvar av de här länderna, sade Putins sändebud Sergej Markov när Sveriges Television intervjuade honom den 9 november 2014.

Den ryska metoden är att ta en liten bit land i taget. Transnistrien, en rysk gangsterenklav som gränsar till Ukraina i sydväst, har tusentals tungt beväpnade ryska soldater. I samband med Warszawapaktens upplösning kom stora militära vapenförråd att flyttas till den dåvarande 14:e ryska arméns baser i Transnistrien. Abchazien, Sydossetien och det ockuperade Krim är andra enklaver.

För att inte tala om Kaliningradområdet som tidigare hette Königsberg med Ostpreussen och var tyskt kärnland, men som också blev effektivt etniskt rensat av Ryssland. Avstånd 18 mil mellan Karlskrona och Kaliningrad.

De ryska sanktionerna mot Finland drabbar det landet hårt. Och nu drabbar det också oss. Mejeriprodukter från Finland som var avsedda för den ryska marknaden väller in i Sverige.

Poducentpriserna till mjölkbönder har på ett bräde sänkts katastrofalt. Mjölkbönder är bara de första som får betala priset för er ovilja till vettigt agerande.

Samtliga partier i Sveriges riksdag är djupt oroade och en massiv upprustning av den svenska krigsmakten avviseras. Men här i Piteå finns gänget som inte bryr sig.

Varför fortsätter ni stödja Ryssland genom er import?

Ni som lossar rysslasterna – varför sätter ni inte båtarna i blockad?

Piteå kommun äger Piteå hamn och utser politiska ledamöter i dess styrelse. Varför fastslår ni politiker att importgods från Ryssland inte får angöra hamnen?

Kom inte dragande med avtal och minskade ekonomiska vinster som svar. Det är något löjeväckande. Putin och Ryssland har som metod att bryta avtal och ljuga när det passar honom och Ryssland bäst.