Blir du stressad av dum av din mobiltelefon?

Så är det bara, enligt en fristående kolumnist som skrev en tänkvärd artikel i en av kvällstidningarna. Som det ser ut i dagens samhälle, måste man bara samtycka.

Sjuktalen har drastiskt ökat, se bara på cancerfondens annonser. Så även den psykiska ohälsan, som skapar ett påtagligt hälsoproblem i dag.

I dag får vi lära oss nya ord, till exempel no-mobil-phone- phobia, nomofobi, rädsla för att stänga av mobilen och inte vara kontaktbar eller på svenska mobilberoende. Det är mer eller mindre de flesta drabbade av. Det syns tydligt på olika uteställen. Mobilen på bordet för full kontroll eller lite försiktigare upp och ner för koll av mobilen från väskan eller fickan hela tiden. Stressande.

Den sociala samvaron vid bordet ersätts istället av ofokuserade själar.

Tänk er en dag när man har biljetter och ska få koppla av för att se på någon föreställning med sång och musik och just satt sig ner i stolen då pockar beroendet på och mobilen kommer fram.

Sedan innesluts man i en bubbla där krafsandet på mobilen tar fart. Under föreställningen vill man nyttja sin favorit och börja filma i en mörk salong, så mobilen bländar de som sitter bakom och förstör deras upplevelse av kvällen, fastän det ur högtalaren upplysts om att mobilerna ska vara avstängda. Stackars krakar. Vett och etikett saknas helt. Beror det på dumhet?

Men i artikeln jag läste framkom även en förbättring. De smartaste människorna har redan slängt sina smartphones och skaffat 90-talstelefoner.

De kanske har identifierar farorna. Kanske de blivit konfunderade varför Steve Jobs, grundaren av Apple, inte tillät sina barn att använda Ipad. Nu kanske det gäller att sätta barnen i analoga skolmiljöer.

Räddas det som räddas kan.