Cirkus Cirkör och deras Stockholmsbaserade ungdomsföreställningsgrupp Ung Cirkör har helt fattat grejen med föreställningar för barn och ungdomar.

Deras föreställning "Laboratoriet", som med denna nypremiär inleder gruppens sommarturné, är rapp, energifylld, hisnande och - kanske viktigast av allt - den är lagom lång.

Jag tror inte att ett enda av de många skolbarn som var på plats under fredagen gick ut från den knappa 40 minuter långa föreställningen utan att känna att de fått en extra energikick, för den unga publiken jublar efter varje nummer.

Det börjar i lugnt tempo. På scenen finns klassiska cirkus- och akrobatföremål; ett rep hänger från taket, en ensam trapets svävar ovanför en lindansställning och en liten uppbyggd låda står på scenens mitt.

Porlande ljud inleder föreställningen som rör sig kring en ramberättelse som tycks handla om någon form av experiment och magiska droppar. Men lugnet bryts och personerna på scenen kastas åt olika håll när någonting "sprängs".

Ett stillsamt akrobatnummer som närmast kan beskrivas som dansant akrobatik/gymnastik följs av ett klassiskt trapetsnummer, ackompanjerat av medryckande uptempo-musik.

Dea Lundström behärskar sin trapets på ett imponerande sätt och visar upp hisnande rörelser som faller publiken i smaken.

Det efterföljande numret, med vad som närmast kan beskrivas ha capoeiraliknande inslag, blir med sina hiphop-beats en cool energikick och följs av Carina Klingsells solouppvisning på repet, som visar på skicklighet, scenisk säkerhet och utstrålning.

Föreställningen Laboratoriet bjuder på en bra balans mellan snabbare tempon och efterföljande lugn; ett bra recept för att behålla uppmärksamheten hos en ung publik.

Men det som slår mig är också att hela ensemblen verkar tycka att det här är otroligt roligt, bland det allra bästa de vet. Och sådant smittar av sig på publiken.

För under sista numret, en akrobatisk uppvisning av hela ensemblen på matta, ackompanjeras de inte bara av den rytmiska, tangoliknande musiken utan lika mycket av den unga publikens taktfasta applåder.

Och det är väl en utmärkt inledning på en sommarturné.