Föreställningen handlar om två tjejer som träffas på en plats de kallar för mellanrummet.

– Ella och Kim har varit med om saker som inte är så kul precis innan de kommer till platsen där de möts. Ella vill passa in på sin nya skola och har gjort något dumt som hon skäms över. Kim har det trassligt hemma och ska flyttas till ett fosterhem. Hon vill bo hos sin farmor men får inte, säger regissören och manusförfattaren Johanna Huss.

I Mellanrummet träffar tjejerna de Rio som är något oklart enligt Huss.

– En ande, eller kanske Gud. Rio hjälper till att pröva och göra om situationerna de har varit i. DEH! handlar om att göra val och att bli herre över sitt eget liv. Vi säger att man ska bli sin egen superhjälte och våga stå upp för sig själv. Att bli stärkt och känna att man klarar saker som är svårt. Tänker att de både har skrattat, men har känt att det är lite spännande och sorgligt.

Teatern är en egen produktion från Giron Sámi Teáhter för mellanstadiebarn där barnperspektivet är i fokus.

– Särskilt när man är i mellanåldern mellan att vara mycket barn och i puberteten är ett slags limboland. Vi ville skriva för barn och inte om och manuset kulle vara roligt, viktigt och spännande, säger Huss.

Efter premiären ska föreställningen turnera under hösten och våren. DEH! spelas på antingen huvudsakligen samiska eller svenska beroende på ort.