Cruise stuntmän och stjärnregissören skapar historia

Regissören Edward af Sillén ville göra något som ingen gjort tidigare och hittade möjigheten i trakterna kring Boden.

Edward af Sillén har varit uppe i Norrbotten vid flera tillfällen innan inspelningarna och blev förälskad i mijöerna.

Edward af Sillén har varit uppe i Norrbotten vid flera tillfällen innan inspelningarna och blev förälskad i mijöerna.

Foto: Magnus Tosser

Film2022-07-15 11:52

Edward af Sillén ligger bakom flera av de mest uppmärksammade filmerna och tv-produktionerna i Sverige de senaste åren. På meritlistan finns bland annat "Masked singer", "En del av mitt hjärta" och Melodifestivalen.

För att skapa drömmen om en actionladdad roadmovie åkte han upp till Norrbotten för att leta miljöer och de senaste sex veckorna har han spelat in "Ett sista race" utanför Boden, i Rutvik och på Hedenbasen. 

– Det häftiga med en sådan här film är att bilarna, som blir som karaktärer i filmen, "rejsar" genom vårt land. Det är ett sätt att visa upp Sverige och då är det kul att visa upp ett vackert Sverige. Det är så vackert här uppe – det är vyer man inte kan föreställa sig. Det vill man få in i filmen, plus solen som i princip är midnattssol, säger han.

undefined
Edward af Sillén har varit uppe i Norrbotten vid flera tillfällen innan inspelningarna och blev förälskad i mijöerna.

Unikt för filmen blir alla fartfyllda scener med bil, då handlingen kretsar kring en före detta racingförare och en resa genom landet.

– Vi gör något som den svenska publiken aldrig fått se i svensk film, det har aldrig gjorts en bilactionfilm. Viket är obegripligt eftersom jag älskar genren så mycket men är lycklig över att ingen hann före oss. Det har varit en dröm för mig att göra, säger Edward af Sillén.

– I en bilactionfilm ingår det coola stunts, krascher, bilar som flyger och vi har verkligen försökt maxa action i den här filmen. Det kommer bli några väldigt häftiga saker, vi har stuntmän som jobbat med "James Bond" och Tom Cruise och efteråt har de sagt att de fått göra saker de bara drömt om att få göra som stuntmän. Det är väldigt kul.

Filmen har premiär till jul 2023 och förrutom välkända skådespelare tror regissören att publiken kommer uppskatta naturen och han hyllar de magiska bildrutorna som fotograferna lyckats fånga på bild. Av filmen 65 inspelningsdagar har 62 varit utomhus och när alla dagar – förrutom den ösregniga avslutningen – bjudit på strålande väder har minnen skapats även utanför inspelningsplatserna.

– Det är den vackraste svenska naturen vi har här och att få köra ett bilrace genom den är kul (skratt). Plus att det är en otrolig ensemble som spenderat sommaren här tillsammans. Vi har varit i Storforsen, grillat på kvällarna och åkt bil väldigt fort genom skogen (skratt). Jag hoppas att kärleken vi har till Norrbotten kommer fram i filmen, säger Edward af Sillén.

undefined
Malin Åkerman gör sin andra svenska huvudroll och båda gångerna har Edward af Sillén regisserat.
undefined
"Ett sista race" är en fullspäckad actionfilm som spelats in i Norrbotten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!