I förra veckan spred sig åter ojandena från Stockholmstrakten. Efter några dagar med vår i luften, blommande krokus mot husväggarna och fågelkvitter i träden kom snön tillbaka. Rapporter om livsfarliga trottoarer där man fick hasa sig fram genom en grundligt genomtrampad snömassa som blev till mjöl, varvades med uppgifter om blixthalka under slasket och saltränder på läderbootsen. Antagligen stod busstrafiken stilla, bilförarna lät däcken gå i spinn i varje korsning och upprörda röster krävde utlysning av katastroftillstånd.

Samma dag presenterades det senaste begreppet inom meteorologin. Efter snösmockor och köldchocker är nämligen fluff-faktorn här.

Statstelevisionens väderrapport inleddes med en lång och ingående vetenskaplig förklaring av fenomenet som gick ut på att tio millimeter nederbörd i form av vatten kunde ge en snömängd på upp till 50 centimeter snö – om fluff-faktorn var hög. Det var i alla fall min slutsats av resonemanget, med förbehållet att jag i min häpnad inte lyssnade tillräckligt uppmärksamt på meteorologen för att förstå saken rätt.

Visst är det intressant att det är just när det snöar i Stockholm som sådana detaljerade redogörelser får ta tid och plats i nyhetsrapporteringen? Att ordet fluff dessutom brukar användas i betydelsen flummiga och lösa tankegångar fick mig att fundera på om inslaget var ett tidigt aprilskämt eller en fejk-nyhet.

Fluff har väl tidigare mest förknippats med yviga frisyrer, marshmallows, pudlar och gullfiber. Visst kommer mer eller mindre fluffig snö då och då under vintern även här i norr, men nog finns det väl viktigare saker att grotta ner sig i på bästa sändningstid.

Här uppe i norr är fluff-faktorn låg för tillfället, och lika bra är väl det. Undrar vad alla de andra formerna av snö har för definition och benämning.

Yngve Ryds underbara bok ”Snö”, där renskötaren Johan Rassa förklarar 300 ord för olika varianter av den vita vintervaran innehåller nog fler användbara fakta än vad en fluff-faktor någonsin kan tillföra. Den boken ska få följa med i ryggsäcken nästa gång det är läge för skidtur, att plocka fram och njuta av under fikapausen i en solig snösluttning.

Och kanske borde jag skicka några exemplar även till huvudstaden.