Monica Öhman ställer ut i konsthallen i biblioteket, Kalix Folkets hus.

Vernissagen var i lördags.

– Det kom mycket folk, många släktingar, jag har nästan hela min släkt kvar här. Det var verkligen roligt, många träffar jag inte så ofta, säger Monica Öhman som lämnade Kalix efter gymnasieåren och så småningom landade i Melderstein, Råneå.

Artikelbild

| MÅLNINGAR I OLJA. Konstnär Monica Öhman.

Monica Öhman berättar att efter konststudierna vid Sunderby folkhögskola har hon, allt sedan år 1987, arbetat som konstnär.

– Jag började arbeta textilt och det har jag gjort större delen av mitt konstnärskap. Jag kom till en punkt där jag sökte något annat, det kändes som att jag kört fast lite och det var då jag började måla, först i akvarell men senare också i olja, säger Monica Öhman.

Den här utställningen har namnet ”Minnenas utmarker”.

– Jag försöker uttrycka en känsla, en stämning i mina bilder, säger Monica Öhman som tillägger att hon inspireras av naturen och människor.

– Ibland målar jag med ett fotografi som inspiration och då tar jag väldigt tidigt i målandet bort fotografiet för att låta bilden växa fram, ibland målar jag helt förutsättningslöst.

Det har blivit många utställningar genom åren. Detta är dock den första i Kalix.

– Jag blev väldigt glad när jag blev tillfrågad att ställa ut här och temat ”minnenas utmarker” kommer sig av att jag förstås har många tankar och minnen från mina år här. När jag tänker på Kalix, tänker jag på människorna i Kalix, säger Monica Öhman.Lotta Nilsson