En kvart innan Svenska akademiens ständiga sekreterare Sara Danius läste upp namnet på årets litteraturpristagare samlades runt 25 personer på Bodens stadsbibliotek för mingel och snittar. Direktsändningen från SVT visades på en storbildsskärm.

Personalen hade ordnat en omröstning bland besökarna om vilken författare som kunde bli utsedd. Arrangemanget genomfördes även förra året.

– Vi vill gärna uppmärksamma Nobelpriset. Det är ändå världens största litterära pris. Det brukar ju också sätta fokus på den lite smalare litteraturen, säger Fredrik Rönnberg.

Artikelbild

| Bubbel. Maria Palovaara- Nasi var en av dem som kom till mingelt på Bodens stadsbibliotek. Hon var nöjd med Nobelpristagaren.

Han berättar att internt är det flera som är mycket engagerade och har försökt gissa vinnaren.

– Men det är ju smått hopplöst, säger han.

På en pelare intill bordet med snittar fanns böcker skrivna av några av de författare som funnits med i förhandsdiskussionerna.

Maria Palovaara- Nasi, lärare i svenska, var en av dem som kommit till biblioteket. Hon väntade spänt på att klockan skulle bli 13.00 och att året författare skulle tillkännages.

Artikelbild

| Oväntat. "Det är nog ingen som har gissat rätt i vår tävling", sa Camilla Andersson bibliotekarie efter att Kazuo Ishiguros namn tillkännagivits.

När Sara Danius läste upp namnet Kazuo Ishiguro var många avvaktande, men det hördes också förvånade kommentarer. Den japansk- brittiske författaren hade inte funnits med i spekulationerna inför priset.

Snabbt letade personalen reda på de böcker som fanns inne på biblioteket av Kazuo Ishiguro och satte upp dem i pelaren. Den senaste boken Begravd jätte var utlånad, men bland annat Nocturner och Återstoden av dagen kunde de ställa fram.

Artikelbild

| Inte läst. Kerstin Nyström kände inte till Kazuo Ishiguro, men blev intresserad av att läsa någon av hans böcker.

– Jag har faktiskt läst en del av honom. Han är både bra och lättläst. Flera böcker har blivit filmatiserade, som Återstoden av dagen och Never let me go. Den senaste boken Begravd jätte är en sorts fantasybok, säger Fredrik Rönnberg.

Maria Palovaara- Nasi uppskattade att det blev en romanförfattare.

Artikelbild

| Fanns. Ingemar Olsson, som äger bokhandeln i Boden, hade inne några exemplar av Begravd jätte.

– Jag har inte läst honom. Det var ingen jag hade tippat på. Jag trodde på Amos Oz eller Margaret Atwood.

Hon gick raka spåret ner till bokhandeln för att beställa en bok. Efter stund kom hon tillbaka.

Artikelbild

– De hade Begravd jätte, sa hon glatt.

Ingemar Olsson, som äger bokhandeln i Boden, berättade att Kazuo Ishiguro inte fanns på listan med 20 namn som han fått från den affärskedja butiken tillhör.

Artikelbild

– Det var ren tur att jag hade några böcker inne. När tillkännagivandet kom beställde jag direkt 15 exemplar av alla titlar som förlaget hade inne, säger han.