Pseudonymen bakom Neapel-sviten är inte bara en vuxenförfattare som lagt den litterära världen för sina fötter. Elena Ferrante skrev för tio år sedan en barnbok och den når nu utanför det egna språkområdet.

I ”Stranden om natten” beskriver hon livet för en docka som överges på en strand, utkonkurrerad av en kattunge. Under natten på stranden hittas dockan Celina av Elaka strandvakten och hon gör bekantskap med hans hantlangare Stora räfsan. De försöker båda stjäla alla hennes ord, för de går att sälja. Sedan finns där under de mörka timmarna också Elden, Vågen och Herr Hav.

Det är en frejdig historia Ferrante diktat. Som när dockan Celina uttrycker det: ”Även när pojkarna ville slå oss, pussa oss, titta på våra trosor eller kissa på våra fötter med sina små snoppar, var det alltid vi som vann till slut.”

Och Elaka strandvakten sjunger medan han stjäl barnens kvarglömda leksaker:

Hopp och skutt

Bajs och prutt

Drick ditt kiss

Bara piss

Också en vuxen läsare, som inte blivit kvar i kiss och bajsåldern, har utbyte av en barnslig Elena Ferrante. Bokens svaghet är illustrationerna. Bilderna är kontrastlösa och väcker inte intresse.