Läs detta: ”Alla kan, och vi önskar att fler vågade. Att fler valde att behålla kontrollen över sin egen berättelse, att låta den gå från skrivbordslådan till tryckpressen utan att först skickas runt, stötas, blötas och kanske refuseras.”

Läs det senare en gång till: ”...utan att först skickas runt, stötas, blötas och kanske refuseras.”

Vem eller vilka står för detta?

Jo, det är Albert Bonniers förlag med anor från 1837. Från den tiden har förläggande varit förknippat med redaktörskap, textkritik, redigering, faktagranskning och korrekturläsning. Samtal och omvårdnad av text verkar vara ett minne blott.

I vår sköna digitala tid handlar det mesta om att gena i kurvor. Tidningar gör det. Bokförlag gör det. Alla verkar göra det.

I sitt manifest fortsätter Type & Tell:

”Vi lever i ett land där yttrandefrihet är varje individs rättighet. Men hur står det till med tryckfriheten? Kan vem som helst ge ut en bok? Enligt oss: ja!”

Men ursäkta: Att skriva och ge ut böcker är inte – och kommer aldrig att bli – en mänsklig rättighet. Pengar gör skillnad, jag vet. Och det är här som Type & Tell i Bonniers anrika namn ska börja locka till sig en ny målgrupp. Jag vill komma ut i bokform och jag betalar. Skönt att slippa dumma förlag med dumma redaktörer och klåfingriga korrekturläsare.

En industri har skapats och den som har slantar kan köpa sig förbi redaktörer, textgranskare och korrekturläsare.

”Det är dags att öppna dammluckorna för alla gömda berättelser där ute. Nu demokratiserar vi litteraturen.” fortsätter Type & Tell/Bonnier i sitt manifest.

Vad hände med över hundra år av redaktörskap, textsamtal och korrekturläsning?

Som författare och förläggare har jag haft långa telefonsamtal kring enstaka formuleringar. De har gett mig mycket eftersom det är när språket hamnar under lupp som det kan slipas och förbättras – och det helst innan tryckpressarna sjunger. Då är det för sent.

I T&T Pro-paketet – utöver dina 20 exemplar av boken – blir du dessutom intervuad av en journalist (DN-journalist?) och får en korrekturläst text att sprida. Snabbt, smidigt och enkelt. Nej, inte Fake News. Make news som du vill ha dem. Ja, här är det du som kund som bestämmer och ditt manus ska ingen redaktör ha synpunkter på och korrläsningen står brorsan för. Han gillar texten.

Att gena som författare eller förläggare är som att tro sig bemästra en motorcykel med sidovagn.

Du kan gasa bäst du vill, tro dig vara kung eller drottning, men om färden ska ske i högre fart beror på hur burkslaven hanterar svängarna. Men visst: Ta ingen skit från redaktörer eller korrekturläsare. Det blir en bok, men klarar du kurvan?