Oron för framtiden: "Det vore förödande"

Konstnären Britta Marakatt Labba är orolig för länskonstmuseets framtid. "Jag är rädd att det försvinner oss ur händerna", säger hon.

Konstnären Britta Marakatt Labba, mitten, har många frågetecken kring länskonstmuseet och en stor oro för framtiden.

Konstnären Britta Marakatt Labba, mitten, har många frågetecken kring länskonstmuseet och en stor oro för framtiden.

Foto: Maria Unga

Kiruna kommun2020-02-27 09:30

Britta Marakatt Labba har många frågetecken runt länskonstmuseet. 
– Vi har fått den här institutionen och det händer ingenting och man vet ingenting om verksamheten. Och nu får jag svaret att det bara är en person som ska vara chef och som ska vara konstnärlig ledare, det håller inte. 
– Jag efterlyser en organisation som sätter ner foten och går igenom punkt för punkt från starten varför det inte har fungerat. 

Om inte ledningen agerar tror hon att framtiden för länskonstmuseet i Kiruna är i fara. 
– Den rädslan som jag har är att ju längre tid det går utan att det fungerar så kanske bara försvinner oss ur händerna. Då börjar politikerna tänka, eller de som beviljar medel, att ska vi ha det här öppet? Och det vore förödande. 

Britta Marakatt Labba efterlyser en pedagogisk ledare hos länskonstmuseet. 
– Så länge vi inte tar hand om våra barn och ungdomar, hur ska de får den biten? Det är inte alla barn som är duktiga själv på att hitta vägar. Och så ska det finnas en konstnärlig ledare som har inblick i vad som händer i konstvärlden rent generellt. Chefen ska ju ta hand om administrationen, en person kan ju inte hinna med allt. 

Sofia Agronius jobbar som lärare på gymnasiet, hon var också med på mötet. 
– När det startade så fanns en konstpedagog anställd och vi hade jättebra dialog och det var mycket på gång, hon skulle till och med gå in och jobba i en kurs. Nu är hon inte kvar. Och när de pratar om tillfälliga lösningar så blir jag lite orolig. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!