Vem ids bry sig om Nobelpriset? Inte ens mottagarna själva verkar intresserade. Antingen är de för gamla eller för rika för att vilja ha priset. Personligen har jag svårt att se den poetiska storheten i Dylans samlade låttexter. Ta bort det överliggande rastret av tonsättning och en över tid tilltagande ikonisering av varumärket Dylan, så är det svårt att hitta något i hans corpus av texter som motiverar ett Nobelpris. Han är schyst, men det finns så många som är lika schysta. Och så många som är bättre. Hur många som gillar honom kan knappast vara urvalskriteriet. I så fall borde ju Astrid Lindgren till slut få sin rättmätiga belöning. Alma-priset, Lindgrens eget Nobel-pris i kategorin barn- och ungdomslitteratur känns dock helt okorrumperat, och belönar verkligen konstnärliga kvaliteter hos författarna, utan populistiska hänsyn.

Jag ska alltså tro att Svenska Akademien scoutat jorden runt, i jakten på den ultimata pristagaren, och landat i Dylan. Yeahh! Hela processen påminner mig om sagan om kejsarens nya kläder: när den allmänt accepterade sanningen förs fram (kejsaren har JÄTTESNYGGA kläder på sig), så törs ingen protestera.

Svenska Akademien rör sig i och med valet av Dylan till Nobelpristagare i samma domäner som Idol. Först sitter juryn och väljer ut ett startfält. Men i slutänden är det telefonrösterna som räknas. Är det inte dags att göra Nobel-priset i litteratur till en sann demokratisk angelägenhet? Tummen upp, tummen ner, ring eller ring inte, på de utvalda kandidaterna.

När detta publiceras är förmodligen årets val av pristagare klart. Man kan kalla valet av Dylan för ett paradigmskifte. Hur än ledamöterna i den vittra akademin förhåller sig till den vattendelaren så är en gräns passerad. Ska man leta i obskyra grottor i den irländska skärgården efter fickor av motstånd mot det post-koloniala förtrycket, vilket uttrycks i litteratur av en konstnärligt oöverträffad klass? Ska man googla på vem den mest lästa och folkligt älskade författaren är, och utse denne? Ge för bövelen Harry Potter Nobelpriset. Vad har J K Rowling med det att göra?

Nobelpriset i litteratur har med fjolårets val av Dylan grävt sin egen grav. Det kan likställas med att ge medicinpriset till Macchiarini.

Min egen favoritkandidat? Astrid Lindgren, så klart. Tyvärr får inte priset delas ut postumt.