Han är helt utan skattestöd, men kan försörja sig som frilansmusiker ändå. Några bidrag upplever han sig inte ha tid att söka.

- Det finns de som kan spela fler drillar i sekunden än jag, men kanske inte lika många som kan kompa sig själv på samma underhållande sätt.

Så säger fiolspelman Daniel Wikslund som med bas i Tjautjasjaur utanför Gällivare klarar att försörja sig själv som musiker. Han blandar pop och rock ihop med folkmusik. En spelman och en fiol. Med det konceptet åker han runt och underhåller i alla möjliga sammanhang. Dessutom arrangerar han varje år Flottkalaset, en musikfest med utgångspunkt från lilla Tjautjasjaur.

En viss känsla av orättvis konkurrens infinner sig när han sneglar mot de musiker som med skattefinansierad lön kan satsa heltid på sin speciella genre utan att bekymra sig för ekonomin.

- Inte så att de konkurrerar ut mig personligen. Men vi lever på olika premisser.

Ett bredare spektrum av musik borde få stöd, är dock hans tanke. Och att Norrbottensmusiken i större omfattning kunde sträcka ut en hjälpande hand mot fria musikutövare.

Han vet visserligen att det finns projektpengar och stipendier att söka.

- Men jag upplever att det där tar för mycket energi. Att lära sig hur den där labyrinten fungerar tar för mycket kraft för mig. Jag har helt enkelt inte tid att sitta och skriva en massa ansökningar.