En farlig och osÀker vÀg

Nyamko Sabunis linje leder till en nedmontering av det finanspolitiska ramverket som togs fram efter 90-talskrisen.

"Nyamko Sabunis linje leder till en nedmontering av det finanspolitiska ramverket som togs fram efter 90-talskrisen", skriver NSD:s Olov Abrahamsson.

"Nyamko Sabunis linje leder till en nedmontering av det finanspolitiska ramverket som togs fram efter 90-talskrisen", skriver NSD:s Olov Abrahamsson.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledare2021-03-25 06:03
Detta Àr en ledare. NSD:s ledarredaktion Àr socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvÀrderingar.

PÄ söndag Àr det dags för Liberalernas partirÄd att avgöra partiets vÀgval inför framtiden.

Partiledaren Nyamko Sabuni vill att L ska verka för en borgerlig statsminister, Àven om det krÀver stöd frÄn Sverigedemokraterna.

Det Ă€r ett vĂ€gval som Ă€r förvĂ„nande med tanke pĂ„ att SD-ledaren Jimmie Åkesson har utnĂ€mnt liberalismen till sin huvudfiende och driver en rad krav som gĂ„r stick i stĂ€v med L-linjen.

Om SD fĂ„r rĂ„da blir det rena motorsĂ„gsmassakern inom public service, folkbildningen och bistĂ„ndspolitiken – omrĂ„den som traditionellt ligger liberaler varmt om hjĂ€rtat.

För att blidka den kritiska opinionen i det egna partiet talar Sabuni dock om att L inte ska ha ett budgetsamarbete med SD. Men dÄ uppstÄr ju genast frÄgan hur en ny regering har tÀnkt att fÄ igenom sin budget.

Sabunis svar Àr att det fÄr ske genom förhandlingar i riksdagen.

Det Àr ett besked som nu vÀcker starka reaktioner frÄn bÄde riksdagsledamoten Nina Lundström (L) och finansminister Magdalena Andersson (S).

BÀgge konstaterar att Sabuni-linjen i realiteten innebÀr en nedmontering av det finanspolitiska ramverket som togs fram efter 90-talskrisen.

En bÀrande del i regelverket Àr att statsbudgetens ramar ska antas eller förkastas i sin helhet. Allt för att undvika att olika partier pressar in stora skattesÀnkningar eller dyra reformer, som leder till nya budgetunderskott.

Beskedet frÄn L-ledaren innebÀr ett uppbrott frÄn denna samlade och disciplinerade budgetprocess.

"Det Àr en farlig och osÀker vÀg ... Vi har historiskt sett erfarenheter av nÀr tillfÀlliga riksdagsmajoriteter bildats för att försöka bryta ut delar av en statsbudget. Det Àr djupt olyckligt. Liberalerna borde gÄ i brÀschen för att rambeslutsmodellen vÀrnas", skriver Nina Lundström i Aftonbladet.

"Det Àr vÀldigt lÀtt att hitta i riksdagen hitta majoriteter för att öka utgifter eller sÀnka skatter. Det Àr inte det som Àr det svÄra med en budget. Det svÄra Àr att fÄ plus och minus att gÄ ihop. Ska man lyckas med det mÄste du ha ett fullskaligt budgetsamarbete om helheten", markerar Magdalena Andersson i DN.

Det Àr ord som borde föranleda viss besinning inte bara hos Liberalerna utan hela det politiska systemet.

Alla, oavsett politisk kulör, borde kĂ€nna tacksamhet för det finanspolitiska ramverket. Det tjĂ€nar Sverige vĂ€l. 

Sverige hör till de EU-lÀnder som har bÀst offentliga finanser, vilket ger goda förutsÀttningar att exempelvis hantera konsekvenserna av dagens coronakris.

DÀrför finns ocksÄ skÀl att reagera nÀr Sabuni och hennes hejaklack nu vill riva upp en vÀl fungerande budgetprocess.