Skäl för viss optimism inför klimattoppmötet

Jytte Guteland tror på ett nytt transatlantiskt samarbete i klimatpolitiken.

Europaparlamentarikern Jytte Guteland (till vänster på bilden) har stora förhoppningar på Joe Biden det nya ledarskapet i USA.

Europaparlamentarikern Jytte Guteland (till vänster på bilden) har stora förhoppningar på Joe Biden det nya ledarskapet i USA.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Blogg2021-01-19 14:54

På onsdag morgon debatterar Europaparlamentet den politiska utvecklingen i USA inför installationen av Joe Biden som USA:s nästa president.

En av dem som kommer att delta i debatten är svenska socialdemokraten Jytte Guteland, som är parlamentets huvudförhandlare i arbetet med EU:s nya klimatlag.

Hon har stora förhoppningar på det nya ledarskapet i Washington och ser framför sig ett transatlantiskt samarbete mellan USA och EU inför klimattoppmötet i Glasgow 1-12 november.

"Joe Biden visade ett stort klimatengagemang under sin valkampanj och har lovat att USA ska återinträda i Parisavtalet", konstaterar Guteland.

Med sig i bagaget till toppmötet kommer EU med stor sannolikhet också att ha en ny klimatlag. 

Lagen slutmanglas nu i en så kallad trialog mellan förhandlarna från EU-kommissionen, Europaparlamentet och ministerrådet. Och Gutelands bedömning är att den kommer att vara i klar i god tid före Glasgow-mötet och i så fall kan bli ett fint föredöme för resten av världen.

Således finns skäl att känna viss optimism inför samlingen i Glasgow. Den borde kunna leda till helt andra resultat än de senaste klimattoppmötet i Madrid 2019 som ju blev en stor besvikelse

När mötet i Madrid avslutades stod det klart att världens länder inte kunnat enas om konkreta åtgärder och verktyg för att nå målen i Parisavtalet och hålla nere den globala uppvärmningen under två grader. 

Med Joe Biden i ledningen för USA – i kombination med ett växande klimatengagemang inom EU – borde emellertid utgången i Glasgow kunna bli en annan och betydligt bättre.