Luleå Nu är det dags att dela ut pris till Årets ledare i Norrbotten 2017. En av finalisterna är Marlene Furbeck, enhetschef på BB-avdelningen på Sunderby sjukhus.

Rekordmånga ledare från Norrbotten har i år nominerats till det ärofyllda priset Årets ledare, som delas ut av Norrbottens Media, Norrbottens Affärer och IOH organisationsutveckling.

Juryn har nu utsett tre finalister och det är dags att presentera den andra finalisten: Marlene Furbeck, enhetschef på BB-avdelningen på Sunderby sjukhus.

Hur känns det att vara bland de tre finalisterna i Årets ledare 2017?

– Oj, det var oväntat! Det känns verkligen hedrande. Och förstås väldigt roligt, jag blir jätteglad.

Vilka ledaregenskaper är viktigast för dig?

– Det som jag strävar efter i mitt ledarskap är att vara närvarande. Det lyckas man inte med alla gånger, det är många bollar att hålla i verksamheten. Sedan att kommunicera. Och förstås att brinna för det man gör, det är kanske den allra viktigaste egenskapen. Att vilja vara ledare och att vara med och utveckla, förändra och göra det bästa av verksamheten för patienterna och medarbetarna. Patientens fokus är det viktigaste, att göra det bra för dem som kommer in och föder barn hos oss, både på förlossningen och på eftervården.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa är när vi gör ett bra jobb för våra patienter. När jag ser att medarbetarna växer och får utvecklas, att jag kan stötta, underlätta och hitta goda lösningar tillsammans med medarbetarna.

Årets jury består av Mia Oldenburg, chef för studentservice vid LTU, Karin Zingmark, forskningsledare Region Norrbotten, Grete Solvang Stoltz, personaldirektör LKAB, Per Selberg, delägare i.o.h, Sara Nilsson, ägre Jämsa samt Sabina Nilsson, redaktör Norrbottens Affärer. Den sista finalisten kommer att presenteras under veckan och vinnaren utses inom kort.

Tidigare vinnare av priset:

2001: Annika Högström, Läkarjouren i Norrland, Gammelstad

2002: Tomas Björk, Lantmännen Norrbotten

2003: Hans Mörtberg, Kablia Övertorneå

2004: Tommy Innala, Polarica, Haparanda

2005: Kim Traumer, Aspföretagen, Sävast

2006: Maud Spencer, Svalson AB, Öjebyn

2007: Erik Lindbäck, Lindbäcks bygg

2014: Victoria Bäckström, förvaltningsrätten, Luleå

2015: Kristina Brännström, Sandens vårdcentral, Boden

2016: Jonas Ekman, prefekt LTU, Luleå