I onsdags presenterade Lulebo sina planer på att bygga ett trygghetsboende med 23 lägenheter i Råneå. En trivselsvärd kommer finnas på plats via en halvtidstjänst och det kommer finnas gemensamma lokaler där olika aktiviteter anordnas.

Huset är färdigupphandlat via SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, vilket tillsammans med stöd från Boverket gör att kostnaden sjunker utan att kvalitén gör detsamma.

Hyran för en etta på 35 kvadratmeter ligger på strax under 5000 kronor och tvåan, 45 kvadratmeter, kostar en tusenlapp mer.

Artikelbild

Bra standard. Tack vare att husen delvis förproduceras och via bidrag från Boverket så ska standarden hålla bra nivå samtidigt som hyran ska vara rimlig.

I maj börjar grunderna läggas.

Vilka är då JSB?

– Det är ett mindre företag från Kristianstad som fick ramavtalet till Sabo. De har jobbat i Umeå i flera projekt med deras kommunala bostadsbolag Bostaden. Det här är en jättemöjlighet att få upp JSB som nya aktörer till fyrkanten, säger Anders Hannerfors, chef för fastighetsutvecklingen i Lulebo.

– JSB har tre projekt här. Ett i Boden och två i Luleå och det är totalt fyra byggnader.

Artikelbild

Råneåhuset. Här, vid älven i Råneå, kommer JSB att sätta upp ett av de fyra hus de ska bygga i Boden och Luleå kommun.

En annan anledning till att kostnaden sjunker är att husen är så kallade koncepthus som där husen kommer med förproducerade stommar. JSB kommer att arbeta parallellt på de olika byggena för att jobba effektivt.

– Vi bygger mer och mer koncepthus för att få ner produktionskostnaderna. Att projektera fram nya byggnader ligger på mellan 5 och 15 procent av den totala byggkostnaden så det är en väsentlig besparing. Sen passar dessa koncepthus inte in överallt utan man måste titta på omgivningen och se var det finns möjligheter men många gånger gör det det, säger Anders Hannerfors.

Artikelbild

Det går inte att göra alltför stora förändringar på koncepthuset men en viss anpassning går bra. Huset i Råneå kommer att få en färg som passar in i området och det kommer eventuellt att bli tegelfasad kring entrén, också det för att huset ska smälta in fint i den omkringliggande miljön.

JSB kommer som ny aktör framöver att synas ganska mycket via sina fyra husbyggen.

Artikelbild

– Till vis del kommer de anlita lokal kompetens och till viss del tar de med sig vissa installatörer, det blir en mix, säger Anders Hannerfors.