Henry Salmela från Haparanda har alltid drömt om att bli egenföretagare. Problemet har bara varit att han inte kunnat bestämma sig för vilken typ av företag han skulle starta.

– Jag visste nog att det skulle vara en webbshop men inte vilken inriktning jag skulle ha, säger han.

Ett av Henrys största intressen är träning och hälsa. Och därför beslöt han sig tillslut för att det också skulle bli nätbutikens nisch. Företaget Salmela Sweden startade han i januari i år och den 1 april lanserade han nätshoppen Dropset. I dag har han kunder från Skåne i söder till Kiruna i norr. Och antalet stiger för varje dag som går.

Artikelbild

| Snabbhet. "Jag vill att det ska vara enkelt och gå snabbt. Det tror jag är nyckeln för att lyckas på nätet", säger Henry Salmela.

– Jag har kunder från Finland också så jag jobbar just nu med att översätta hemsidan till engelska och sedan även till finska.

Henry har även tagit fram ett eget varumärke där han låtit tillverka egna träningsprodukter.

– Det har varit otroligt mycket att sätta sig in i och lära sig. Jag har gjort allting själv och fått lära mig under resans gång. Men även om det tagit mycket tid och kraft att starta eget företag så tycker jag att det är jättekul, säger Henry.

När Henry inte driver företag, bygger hemsidor, paketerar och skickar varor så arbetar han heltid i gruvan i Svappavaara.

Artikelbild

| Växer. Henry Salmela har i dag kunder från Skåne i söder till Kiruna i norr. "Och utöver det så har jag även kunder från Finland", säger han.

– Vi jobbar sju dagar och är ledig sju. Så det fungerar att kombinera företagandet med gruvarbetet. Det är en trygghet att ha en fast anställning i grunden. På så vis är jag inte beroende av att Dropset ska gå som en raket direkt, säger Henry.

Och målet med företaget är tydligt.

– Jag vill att det ska bli internationellt med kunder från hela världen. Jag ser framför mig att företaget ska växa och att jag ska kunna anställa personal. När jag jobbar i gruvan i dag så har jag tack och lov en god vän som hjälper mig att packa varorna och skicka paketen till kunderna. Annars skulle det inte gå.

Funderar du på att öppna en fysisk butik?

– Kanske någon gång. Fast det skulle vara mer som ett showroom där kunderna kan klämma och känna på produkterna och prova kläderna för att få rätt storlek.

Du kommer alltså alltid att fokusera på nätet i första hand?

– Ja. Allting utvecklas mer och mer mot internet, där måste man finnas. Men det gäller att sticka ut och se till att satsa på marknadsföring när man driver ett företag som finns på nätet. Annars är man bara en nål i en höstack.

Slutligen – det bästa med att driva företag?

– Du får styra allting själv, det gillar jag. Och så lär man sig nya saker hela tiden.