Från och med i sommar blir det gratis med långtidsparkering om du reser med flyg från Skellefteå airport. I Luleå kostar det 130 kronor per dygn de första sex dygnen, därefter 10 kronor per dygn. I ett pressmeddelande skriver Robert Lindberg, vd Skellefteå Airport, om flygplatsens utveckling.

"Skellefteå Airport har sedan 2009 vuxit med 75 000 resenärer och det finns potential för ytterligare ökning. I och med att både SAS och Norwegian från den 26 mars flyger inrikes till Arlanda samt att det under 2017 finns cirka 100 charteravgångar från Skellefteå Airport så kommer flygplatsen att slå nya passagerarrekord. Redan i januari ökade resandet med 14 procent jämfört med januari 2016."

– Vi har arbetat målinriktat för att öka utbudet på Skellefteå Airport och nu ser vi resultaten. Med införandet av gratis parkering är förhoppningarna att locka ännu fler nya resenärer och därmed skapa ett brett passagerarunderlag för samtliga flygbolag på Skellefteå Airport, säger Lindberg, i pressmeddelandet.

Artikelbild

Läs mer: Storsatsning i Skellefteå kan påverka Luleå airport negativt

Ann-Christin Viklund, flygstationschef Luleå airport, säger att Luleå airport är en av Swedavias flygplatser och att avgifterna för parkeringen för den del i att bekosta flygplatsens infrastruktur och att det inte är aktuellt att följa Skellefteås exempel.

Om du fick välja, skulle du då också vilja erbjuda gratis parkering?

– Den spekulationen gör jag inte.

Artikelbild

Konkurrerar Skellefteå airport med Luleå airport?

– Det är en fråga för resenären och vad de väljer. Vi arbetar för bästa möjliga service och smidighet och med en bra atmosfär på flygplatsen.

Artikelbild

I Luleå har antalet resenärer ökat med närmare 200 000 sedan 2011, från en miljon till 1,2 miljoner resenärer, men Skellefteå flygplats har också haft en stor ökning av resenärer.

– Det är kul att det går så bra för Skellefteå, det är bara att gratulera den fina utvecklingen, säger Viklund.

Skellefteå Airport ägs av Skellefteå Kommun och har cirka 300 000 resenärer per år. Flygplatsen erbjuder reguljärflyg med upp till 8 dagliga avgångar till Arlanda och chartertrafik erbjuds till bland annat Mallorca och Kroatien.