Hanna Andelius Nilsson, 21, jobbar på Coop i Piteå men har även erfarenhet från restaurangbranschen.

– Jag har jobbat inom restaurang tidigare, nu jobbar jag inom butik. Så mitt arbete går ut på att packa upp varor, sitta i kassan, hjälpa kunder och att se till att det är snyggt i butiken, säger Hanna Andelius Nilsson.

Till skillnad från Andelius Nilssons tidigare arbetsplats är det mer blandade åldrar på hennes arbetskamrater som jobbar på Coop.

Artikelbild

| Hanna Andelius Nilsson

– Det skiljer ganska mycket i ålder. Det är många unga som jobbar i restaurang, det beror nog dels på att det är roligt, men också för att unga bidrar till billig arbetskraft till företagen. På den här butiken är det väldigt blandat, yngsta är en 20-åring och älsta en 50-åring.

Andelius Nilsson fortsätter:

– Inom restaurangbranschen handlar det inte bara om stå i kassan, du sliter hela tiden. Du städar, plockar undan och fixar

mer. Det är slitsamt både psyksikt och fysiskt.

Artikelbild

| Coop.

Läs mer: Lista: Lönerna på de vanligaste sommarjobben

Både inom restaurangbranschen och butiksbranschen är lönerna oftast inte prestationsbaserade.

Artikelbild

Freja Eriksson Mörtsjö och även Jennifer Nilsson jobbar på Åhléns.

Är du nöjd med din lön?

– Jag vet inte. Jag känner att det inte spelar någon roll, jag trivs på mitt jobb. Lönen är ändå bra, på min arbetsplats är det inte någon som sliter mer än någon annan så på så sätt är jag nöjd.

Artikelbild

| Åhléns

Läs mer: Sommarjobbarna: Hemtjänsten

Freja Eriksson Mörtsjö, 20, har tidigare jobbat för kommunen som fotbollsledare samt i ett fik. Nu jobbar hon på Åhléns i Luleå.

– Jag står i kassa, plockar upp varor, säljer produkter, hjälper kunder, jobbar med kampanjer med mera, säger Freja Eriksson Mörtsjö, säljare.

– Vi är bara kvinnor. Vi är allt mellan 19 till lite över 60 år gamla, fortsätter Freja Eriksson Mörtsjö.