Det hela startade 2008 när en tragisk olycka inträffade i en gruva. Till följd av en seismisk rörelse under jorden rasade stenar ned i en produktionsort. En ung pojke avled i samband med olyckan och det visade sig senare att bultar som har som uppgift att säkra gruvan hade gått av. Det här fick Leif Eriksson och Håkan Krekula att börja fundera över dynamiska bergbultar, det vill säga bultar som kan expandera och bli längre i samband med att berget rör sig och därmed hålla ihop det vid till exempel seismiska rörelser.

– De arbetade några år med att ta fram den här bulten och när den var klar så startade de ett enskilt bolag och gick med i Arctic Business Incubator, ABI. När de sedan sökte efter en partner så kopplade ABI in mig. Jag blev då delägare, säger Anders Dalstål som i dag även är vd i bolaget.

Samma år som Anders Dalstål blev delägare i bolaget, 2013, bildade man ett aktiebolag. Och i samma veva fick Northern Mining Products patent på den nya dynamiska bulten i Sverige.

Ett år senare tog bolaget in två investerare, Almi Invest och Norrskenet, som blev minoritetsägare. Sedan har bolaget rest runt över hela världen och träffat gruvor och potentiella partners.

I fjol skrevs ett royaltyavtal med DSI som är ett av världens största bolag inom produkter för bergförstärkning.

– Just nu har vi massor av offerter ute. Så vi väntar med spänning på första stora leveransen, säger Dalstål och tillägger:

– Dessutom har vi tagit fram ytterligare en dynamisk bult och där söker vi efter en partner.

I dag har bolaget fyra delägare, där Jan Wicén är den fjärde. I höst lämnar bolaget ABI.

– Nu är företaget etablerat på marknaden och anses ha passerat inkubatorstatiet. Så nu kör vi.