Första gången Åsa Vågelind dök upp i "Idol" var under audition i Skellefteå där hon presenterade sin son Magnus Schönberg för juryn. Sonen har hängt kvar i programmet och mamma Åsa har fortsatt dyka upp med jämna mellanrum, senast vann hon pris för bästa plakat i publiken under en reklampaus.

Åsa Vågelind har bott i Östersund de senaste 32 åren och sonen Magnus har bott där i hela sitt liv. Men brorsan Niklas Vågelind bor kvar i Luleå och "Idol-mammans" succé har även nått Norrbotten.

– Jag har jättemånga vänner i Luleå och det är många som önskat lycka till. Jag har en ganska stor bekantskapskrets efter att ha haft en trafikskola med min dåvarande man (Tage). Många vet vem jag är där.

Artikelbild

| Magnus Schönberg

Tror du Magnus har stort stöd i Norrbotten?

– Absolut, det tror jag. Niklas pushar på honom mycket, han var ner förra helgen för att stötta och jag tror att han kommer ner ikväll igen. Jag tror att många håller på honom där uppe, jag har fått många förfrågningar från vänner jag inte har hört av på några år, säger Åsa Vågelind.

LÄS MER: De gör succé ihop efter "Idol"

Att hon skulle få en så stor plats i tv-programmet var aldrig planerat. Hon följde med Magnus Schönberg till Skellefteå och väl där kom programledare Pär Lernström på idén att hon skulle gå in till juryn och introducera sin son för dem.

Artikelbild

| Åsa Vågelind var med sonen Magnus Schönberg på audition i Skellefteå och blev övertalad av Pär Lernström att överraska juryn.

– Jag hade tänkt att hålla mig i bakgrunden, men det gick inte den här gången heller (skratt). Jag syns även om jag försöker göra mig osynlig, säger hon.

När sedan "Idol"-tåget rullade igång var det bara att haka på. Åsa Vågelind fick en stor roll i programmet och har återkommit vid flertalet tillfällen. Under förra fredagen syntes hon i publiken och när Norrbottens Media pratar med henne sitter hon i bilen på väg ner till Stockholm igen.

Artikelbild

| Åsa Vågelind

– Jag hade inte förväntat mig att det skulle bli så här. De förvarnade mig från TV4 att jag skulle vara beredd på kändisskap, men jag hade inte förstått vidden av det, säger hon.

– Folk säger "nu kommer Idol-mamman" och jag har fått väldigt mycket positiva hälsningar. Många säger att de tycker att jag är så härlig som bjuder på mig själv.

Artikelbild

| Åsa Vågelind med barnbarnet Jolie under förra veckans fredagsfinal

LÄS MER: Slog ut Måns Zelmerlöw – och "tappade bort sig själv"

Varannan vecka tar hon hand om Magnus Schönbergs dotter Jolie, fyra år, och förra fredagen fick hon sitta med i publiken. Då fick de se när sonen fick tuff kritik av juryn och hängde löst på slutet. Den här veckan är temat "Det här är jag" och Åsa Vågelind tror att det gynnar honom.

Artikelbild

| Magnus Schönberg

– Han är otrolig och jag har hela tiden känt på mig att det kommer gå väldigt bra. Han är sig själv hela tiden och det tror jag folk upptäcker, säger Åsa Vågelind.