På lördag kommer gitarrvirtuosen George Kilby jr och munspelaren Phil Wiggins till Ebeneser för att gästa Svartöns Blues. Kilby reste över Atlanten natten till måndag och när han landade i Köpenhamn fick han höra att en masskjutning ägt rum i Las Vegas just ägt rum.

– Det är fucked up, väldigt ledsamt, säger han när händelsen kommer på tal.

– Om vi hade haft andra lagar i vårt land hade inte automatvapen funnits i hans händer, åtminstone inte så många. Men de konservativa håller inte med mig, de säger att det inte är vapen som gör folk galna, säger George Kilby jr.

Artikelbild

Phil Wiggins

Även om bluesmusiker inte främst är kända som politiska artister har både Wiggins och Kilby uttryckt sina åsikter i låtar genom åren.

– Phil och jag har båda varsin låt om vapenlagar och vi kommer köra min som heter "When they gonna come on home". Den skrev jag efter Sandy Hook (lågstadieskolan där 28 personer sköts ihjäl 2012) och vi kommer tillägna låten till alla offer i Vegas och deras familjer, säger George Kilby jr.

Duon har dessutom åkt runt USA de senaste åren med en antirasistisk undervisningskonsert för gymnasie- och högstadieelever.

– Med dagens rasklimat r har vi en väldigt jobbig situation. Bara den senaste veckan har vårt land slitits itu, bland annat genom president Trumps utspel om NFL-spelare som knäböjer under nationalsången, säger George Kilby jr.

Artikelbild

Kritisk. George Kilby jr. är orad över rasismen och vapenlagarna i USA.

Den första låten Kilby och Wiggins gjorde tillsammans hette "You never see the hand throw the stone" och tog upp rasism, den lär dyka upp under lördagens konsert – precis som "The black man on the corner" som refererar till mörkhyade som dödats av poliser.

– Något måste hända. Det är inte du och jag, det är våra barn som tvingas ta hand om det här eller fucka upp det permanent (skratt).

Artikelbild

Phil Wiggins

– Det finns så mycket slitningar och så mycket rädsla bland folk som är olika varandra.

George Kilby jr besöker Luleå för tredje gången. Första besöket kom 2008 efter att han mött Svartöns Blues Ludde Wästfelt på B.B. King´s i New York, där de fann varandra.

Artikelbild

| Senast George Kilby jr. besökte Luleå var 2011

– Jag älskar Luleå, jag älskar människorna där och har fått många vänner i Luleå, säger han.

Är det något särskilt du ser fram emot med helgen?

– Jag tror att mycket av musiken som Svartöns Blues har presenterat genom åren har varit elektrisk, jag ser fram emot att spela akustisk. Många tycker att blues ska spelas högt och med elgitarrer, så det ska bli kul att se hur de reagerar. Jag tycker inte att det måste vara elektriskt och högt för att vara bra, säger George Kilby jr.