Tillsammans med Alfred Svensson blev Jokkmokks Klas Eriksson ett fenomen på Youtube genom serien ”Nordic Hillbillies”. Även om SVT-satsningen på bröderna Leif och Billy inte nått samma skyhöga siffror har även den serien varit en stor framgång och snabbt fick Eriksson veta att SVT ville se en fortsättning.

– Det känns som att man får lite kvalitetsstämpel via SVT, men vi når ut till fler människor på Youtube där vi hade ännu bättre siffror. Men det kanske bli så att vi blivit lite folkliga. Det känns väldigt kul att ha SVT i ryggen, vi känner oss trygga, säger Klas Eriksson.

Under fyra veckor spelas säsong två av "Leif & Billy" in, enligt Klas Erikssons tagg på Instagram har det skett i skogarna utanför Sörbyn, men i verkligheten är det snarare "någonstans i Sverige".

Artikelbild

| Tillbaka. Alfred Svensson och Klas Eriksson satsar på en blandning av Youtube och senaste säsongen av "Leif & Billy".

I början av januari kommer åtta nya avsnitt, vardera 15 minuter, att visas på SVT Play.

– Vi blev överlyckliga när vi fick göra en till säsong och tänkte direkt att vi ville göra det ännu bättre. Efter en säsong har vi lärt oss väldigt mycket, både av det som blev bra och misstagen vi gjort. Det var askul att vi fick chansen, säger Klas Eriksson.

Blir alltså säsong två ännu bättre?

– Ja, jag tror det och hoppas det. Det känns så hittills i alla fall, vi kommer nog komma upp ett steg till.

Slutet på förra säsongen blev dramatiskt då bröderna Leif och Billys hus exploderade strax efter att de skrapat ihop pengar för att betala för det. Karaktären Eva som fanns som en viktig biroll under hela säsongen flyttade dessutom från byn – och kommer inte återvända.

– Förra året hade vi en röd tråd genom handlingen och tog in karaktären Elin, nu går vi tillbaka till att göra en blandning av Youtube och förra säsongen. Det blir mer fristående avsnitt och svagare röd tråd. Det blir råare och vi smutsar till det, säger Klas Eriksson.

Hur då?

– Vi har lagt ner mycket tid på miljöerna och har fått till en lortigare känsla hos bröderna. Det kanske blir en och annan svordom extra och lite tuffare klimat men på ett väldigt bra och roligt sätt.

Säsong två tar enkelt inspiration av vad som en gång gjorde "Nordic Hillbillies" till en stor Youtube-succé. Korta handlingar med upplösning i varje avsnitt och olika biroller i olika avsnitt. Men framförallt fokus på Leif och Billy.

Kan du avslöja något de är med om?

– Jag kan avslöja att bröderna bor i en husvagn i ett tidigt skede, mitt ute i skogen. Därifrån ska de försöka ta revansch och få ordning på sitt liv – och det kan man ju räkna ut hur det går (skratt), säger Klas Eriksson.