För en tid sedan fick Helena Jönsson ett samtal med en förfrågan från Riksteatern om att arrangera ett gästspel av deras beryktade pjäs Jungfruleken i Luleå.

Pjäsen Jungfruleken beskrivs som ett vågat triangeldrama där normer suddas ut i ett hav av förtryck, hat och erotik. Den är baserad på Jean Genets manus från 1947 men återges i en samtida och provocerande tappning. Musiken är skriven av skådespelaren Lina Englund, som gjorde succé i filmen Vinterviken.

Starkt kvinnodrama i låst rum

Helena Jönsson blev lyrisk av samtalet eftersom pjäsen berör Magmas grundtanke samtidigt som rollistan enbart innehåller kvinnliga namn.

- Det är ett starkt kvinnodrama som utspelar sig i ett låst rum. Den skildrar den rivalitet mellan kvinnor som ofta återfinns på bland annat arbetsplatser. I Magma hjälper vi varandra i stället för att konkurrera. Det vinner vi på i längden. Jag blev även smickrad när Riksteatern hörde av sig. Det var en bekräftelse på att Magma nått ut och höjt nivån, säger Helena Jönsson.

Helena Jönsson avslöjar också att ett fortsatt samarbete med Riksteatern kommer att inledas.

Nätverket Magma finns i tre län och riktar sig mot kulturintresserade kvinnor. Magma Nord, med sitt säte i Luleå, startades oktober 2006 och över 60 medlemmar har anslutit sig. Målet är att Magma inför 2008 ska finnas i fem län och så småningom bli ett nationellt kulturnätverk.

"Kommer ut ur min skrubb"

Under arrangemanget den 24 februari kommer även en konst- och fotoutställning visas. Denna innehåller verk från aktiva medlemmar.

En av de som visar sina alster är Sara Diamant. Hon är 25 år, utbildad konstnär och grafisk designer. Bilderna hon ställer ut har hon tecknat med tusch och kaligrafistift.

Sara anser att det finns många fördelar med medlemskapet i Magma.

- Jag får komma ut ur min egen skrubb och träffa intressanta människor samtidigt som jag utvecklas som konstnär. Det är inspirerande och jag får möjlighet att visa mina alster. Kanske ligger det någonting exhibitionistiskt i det, säger hon.

Trots att Sara Diamant ställt ut tidigare är hon nervös för hur hennes alster kommer att mottas. Det värsta vore om betraktaren inte tycker någonting alls.

Även Hanna Lundqvist ställer ut under Magmas självbetitlade utställning. Hennes passion är fotografi.

- Jag tänker i bilder. Får jag en känsla så följer jag den i mina foton. Jag kommer att ställa ut svartvita bilder som jag tagit vid Järnvägsmuséet.

För Hanna Lundqvist är Magma en stärkande grund att stå på. Hon har fått bättre självkänsla och vågar mer.

- Tidigare tänkte jag: "Det här klarar jag inte", men i nätverket backas man upp av massvis med idérika kvinnor. Det har stärkt mig.