Ny marknad i öst

Boden BODEN. Vittjärvshus i Boden vidgar vyerna. Inom kort levererar man hus till - Japan.- Visst känns det roligt med en ny marknad, säger Hans Hällgren, vd.


I första skedet handlar det om två hus, men under nästa år räknar man med att sälja sex-sju hus ytterligare.

- Vi börjar i liten skala. Sedan får vi se var det slutar, säger Hällgren.

Första kontakten med japanerna togs i januari och förmedlades av Kristian Sandström från Woodhouse Aurora Borealis, som har det övergripande ansvaret för Norrbotten och Västerbotten i investering och exportfrämjande program.

Kvalitet värdesätts

- Japanerna letade hus i Sverige och fastnade för Vittjärvshus. Deras hus är tillverkade som japanerna vill ha det, säger han.

Vittjärvshus säljer till Sverigehus i Japan. I affären fungerar Allmänplan i Tokyo som länk mellan bodenföretaget och Sverigehus.

I veckan har Seji Mori, direktör i Allmänplan, och Takashi Ogura, vd för Sverigehus, besökt Vittjärvshus och gjort klart de sista detaljerna i affären.

- Japanerna tycker att vi gör välbyggda och välisolerade hus. De värdesätter kvalitet, säger Hans Hällgren.

Keji Mori:

- Kvaliteten är det viktigaste. Husen är anpassade efter den japanska byggstandarden och uppfyller jordbävningskraven. Jag tror det finns en marknad för svenska hus i Japan.

Husen anses vara av bättre kvalitet än de japanska. Sverige har också ett mer utvecklat byggsystem.

Noga med detaljer

- Japanerna är väldigt noga med detaljer. Det får inte vara något fel i leveransen, säger Hällgren.

Svensk kultur och svensk design har också spelat in i japanernas val av Vittjärvshus. Försäljningen i Japan kommer också att ha en positiv påverkan på underleverantörer inom fönster och dörrar.

Husen byggs i delar i Vittjärv och fraktas därefter i containrar från Skellefteå. Resan till Japan beräknas ta cirka 32 dygn.

Nyanställda

Vittjärvshus har inte bara tagit ett steg in på den internationella marknaden. Man expanderar kraftigt i Sverige och företaget har fördubblat omsättningen på ett och ett halvt år.

Vid årsskiftet nyanställdes tio personer och Vittjärvshus har i dag 50 anställda. Det grundades för 30 år sedan.

Den årliga produktionen ligger på cirka 30 hus. 
 
  • MEST LÄSTA
  • Senaste nytt
  • Mest läst idag