När Andreas Viklund började göra hemsidor på hobbynivå i slutet av 90-talet tyckte han de var lätta att göra men svåra att göra tekniskt bra.

Detta ända tills han hittade en hemsida där duktiga webbdesigners delade med sig av sina kunskaper gratis och fick en idé.

- Jag tyckte det var jättespännande och satte upp som mål att själv göra mallar som höll samma goda nivå som deras och dela med mig av dem. Efter ett halvår hade jag kommit så långt att jag vågade dela med mig av vad jag gjort. Resultatet blev den mall som jag döpte till otroligt fantasilösa andreas01.Andreas Viklund hade en förhoppning på 1 000 nedladdningar av denna hans första mall - till dags dato har andreas01 laddats ned av 1,2 miljoner användare och dessutom fått sällskap av nio ytterligare mallar som bär andreassignumet.

- De ligger till grund för miljontals nedladdningar till hundratusentals sajter och här sitter jag och kliar mig i huvudet och undrar hur det gick till, säger webbdesignern och ler.

Det är både företag och privatpersoner som använder Andreas Viklunds mallar och det gör dom genom att ladda ned mallen och fylla den med sitt egna innehåll.

Därefter kan de välja om de vill länka tillbaka till designerns hemsida, vilket är standard i mallarna, men vill de inte det är länkningen enkel att ta bort.De många träffarna Andreas Viklund får på sökmotorer på internet visar att de flesta ändå väljer att låta länkningen bestå.

Mallarnas popularitet ligger i dess användarvänlighet och tekniska kapacitet.

- Jag är en nitisk förespråkare för enkla webbstandarder och att man oavsett verktyg, webbläsare, var man bor och vad man använder för program ska kunna läsa en hemsida. Och ju bättre en hemsida är tekniskt sett, desto högre värderar sökmotorerna den, säger Andreas Viklund.Populariteten föder möjligheter och planer på eget företagande finns.

- Tanken är att komma igång i början av nästa år och det blir då Johanna som startar företaget och anställer mig. Förklaringen är att jag är usel på att sköta siffror, men det är hon duktig på, säger Andraes Viklund och nickar mot sin sambo Johanna Fält.

Affärsidén är att fortsätta skapa webbdesigmallar som även fortsättningsvis laddas ned gratis.

- Huvudintäkterna kommer att ligga i annonser. Det är ju ett väldigt stort annonsvärde i en sida som är så pass länkad. Vi ser även möjligheter till anpassningsjobb, där vi utvecklar mallar på beställning åt företag som vill ha mallar som ser ut på ett visst sätt. Vi får redan nu mellan fem och 15 förfrågningar om dagen om säljuppdrag, säger webbdesignern och fortsätter:

- Jag hade en dröm om att göra internet lite bättre och det verkar som att det är så här det går till. Jag hade tur som nådde ut till så många människor. Nu ska jag försöka jobba vidare på det och försöka göra något bra av det. Bevisligen går det bra att göra ifrån lilla Jokkmokk också, det enda jag behöver är en it-uppkoppling och en dator. Just nu jobbar jag på en två år gammal liten laptop och det fungerar utmärkt.Andreas Viklund har fått många bud från olika annonsbolag som vill köpa hans domän men ännu har inget gett ett bud värt att nappa på.

- Den är det mest värdefulla vi har i dag och den ligger till grund för allt vi planerar att göra i framtiden. Dessutom har det tagit två och ett halvt år att jobba upp den, så det ska till ett ordentligt bud för att vi ska ens tänka tanken på att sälja, säger han.