Esrange upplåter en del av sitt hotell för turister fram till mitten på mars. Huvuddelen av rummen är redan bokade av nästan 1 300 britter.

Hotellet används i vanliga fall för besökande tekniker och vetenskapsmän som arbetar med experiment eller tester som utförs på rymdbasen.

- Nu utnyttjar vi de luckor som finns mellan raketkampanjerna till turisterna, säger Olle Norberg.

Någon större ekonomisk vinst blir det inte av att ha turister i hotellet.

- Nej, det är en klar marginalaffär för Rymdbolaget. Men det viktiga för oss är att vi får sprida vårt budskap och berätta om vår verksamhet, säger Esrangechefen.

<_Mellanrubrik>Paket med ishotellet

Övernattningarna vid raketbasen säljs av en brittisk resebyrå som en del av ett resepaket i samarbete med ishotellet i Jukkasjärvi.

Turisterna kommer att tillbringa en natt på Esrange. Ankomstkvällen kommer de att få lyssna på en föreläsning om norrsken, och titta på fenomenet om vädret tillåter.

Dagen efter väntar en rundvandring på raketbasen, med visning av verksamheten.

<_Mellanrubrik>Mjukstart inför 2012

För Esrange är det här en mjukstart för den rymdturism som väntas ta full fart 2012, då rymdflygningar med betalande passagerare planeras från Kiruna.

Bakom planerna står brittiska Virgin galactic, som under 2008 ska inleda provflygningar med den farkost som ska användas. 2009 ska de första turisterna flygas upp i rymden av Virgin galactic från Mojaveöknen i USA.