I går, dagen efter den stora bragden, låg molnen tunga över Sveriges just nu mest omtalade by. Det singlande även ner någon snöflinga men det bekom inte invånarna som lyste som solar invärtes efter att byns stolthet sopat spåret, slalombacken eller vad ni vill, med hela världseliten.

På IFK Tärendös kansli satt Ola Keskitalo tillsammans med sekreteraren Dan Karlsson och planerade för ett styrelsemöte med anledning av den uppkomna situationen.

- Bland annat ringer det folk från andra delar av länet och landet som vill bli medlemmar i klubben, säger Ola Keskitalo som inte hunnit höra så mycket snack på byn.

- Men det är klart att Charlotte är det stora samtalsämnet.

<_Mellanrubrik>Hissade flaggan

Charlotte Kallas seger betyder så klart lite extra för de närmaste. Dit hör utan tvekan farfar Bengt Kalla, 70, som tränat Charlotte när hon var liten.

- När det var hundra meter kvar till målgången så sprang jag ut och hissade flaggan. När hon passerade mållinjen var flaggan i topp, säger farfar - som missade målgången.

Det tycker han inte gjorde så mycket.

-Såg den senare på reprisen.

Bengt Kalla säger som så många andra, att det är svårt att fatta.

<_TextFråga>Hur upplevde du söndagens tävling?

- Jag såg när hon startade att hon åkte stort och lugnt. Och sedan när hon närmade sig Virpi så visste jag att "det är klart".

<_Mellanrubrik>"Alla kunder pratar"

På affären som är byns stora träffpunkt, pratas det förstås också om Charlotte Kalla. Det intygar ägaren Anita Kalla, ingift i släkten Kalla.

- Jo, alla kunder pratar förstås om bedriften. Och så har ju media sprungit här hela dagen.

- Hennes prestation är ett lyft för byn, ja hela kommunen. Men trots allt så är det Charlottes förtjänst. Hennes inställning är att testa hur långt man kan komma.

Anita Kalla har bland annat varit baskettränare åt Charlotte.

- Redan då utmärkte hon sig. Hon skilde ut sig från de andra trots att det var en liten grupp. Det är härligt höra henne säga "jag vill, jag kan, jag törs" och hon står för de begreppen.

Från IFK Tärendös sida har man stora förhoppningar om att få behålla den nya världsstjärnan i klubben.

- Vi kommer stötta henne på många olika sätt, säger Ola Keskitalo och Dan Karlsson.

Klubben kommer även sätta upp en stor skylt vid "stora" landsvägen som talar om att Charlotte Kalla bor här.

<_Mellanrubrik>"Ett lyckokast"

Kommunalrådet Bengt Niska var på plats i Val di Fiemme tillsammans med pappa Per-Erik Kalla.

- Det var ett lyckokast. Det är positivt att det har kommit fram att hon åker för en klubb i kommunen, bara det är bra marknadsföring. Det är ingen slump, det visar att det finns en kraft i inlandet.

På frågan om kommunen kan hjälpa till så att hon kan fortsätta tävla för Tärendö, säger han:

- Jag som alla andra pajalabor kommer att försöka bidra till det. Något mer precist svar kan jag inte ge. Jag kan inte säga att kommunen kommer att gå in som direkt sponsor, det är mycket annat som konkurrerar om medlen.

- Men kommunen stöttar på alla vis skididrotten och det är också en form av sponsring.