Den skadade mannen hade blivit skjuten med ett hagelgevär från relativt långt håll. Mannen, som träffades av en hagelsvärm i ryggen, var fullt kontaktbar men fördes till Sunderby sjukhus för översyn av sina skador. Den 63-årige mannen som avlossat skottet fanns på plats och greps odramatiskt av polisen.
Problem med tjuvar
När krutröken lagt sig visade det sig att den 63-åringen hade försökt hindra en tjuv, han hade försvarat sin egendom.
NSD talade med flera av 63-åringens grannar och de berättar att man under lång tid haft problem med tjuvar i Jävrebodarna. Flera personer har fått sina båtmotorer och annat stulet. Polisen hittade även en båtmotor i den 38-årige skottskadade mannens bil. Bilen stod parkerad utanför 63-åringens bostad.
Till skogs
38-åringen hade även sällskap av en kvinna i 40-årsåldern. Kvinnan sprang till skogs när hon hörde skottlossningen och trots intensivt letande av polisen lyckades hon smita. Troligen liftade hon från platsen. Polisen har dock en aning om vem kvinnan är och hon förväntas gripas inom kort, sade en polisman med insyn i ärendet.
Vaknade av knall
Samtliga grannar hyllade den 63-årige mannen.
- Äntligen tog någon tag i saken. Vi har haft stora problem med tjuvar, säger en av dem.
En annan granne vaknade av en knall strax före klockan 4 på natten.
- Men jag trodde det var en avgasknall. Jag tittade ut men sedan gick jag och lade mig igen. Jag hoppas verkligen att det blir slut med tjuveriet nu, sade grannen.
38-åringen kommer ursprungligen från Luleå men är sedan två år skriven i Morjärv. Han är välkänd av polisen. Han är bland annat dömd ett flertal gånger för stölder och narkotikabrott.
Mordförsök
Brottsrubriceringen är försök till mord men jouråklagare Folke Ailinpieti säger att just brottsrubriceringen kan komma att ändras. Förhör med 63-åringenkommer att hållas under fredagen. Han har advokat Lars Grönberg som försvarare.
Enligt vad NSD erfar kommer försvaret att åberopa någon slags nödvärn.
- Eftersom det råder förundersökningssekretess kan jag ännu inte uttala mig i ärendet, säger Lars Grönberg.