Det var strax före klockan 04 natten mot torsdagen som den 63-årige mannen fick syn på den 38-årige tjuven när han smög omkring på hans gård.
Vad som sedan hände vet bara parterna och möjligtvis polisen.
63-åringen hämtade dock sitt hagelgevär och sköt inkräktaren. Hagelsvärmen, som avlossades på cirka 80 meters håll, träffade 38-åringen på baksidan av låren och på ryggen.
38-åringen fick åka till Sunderby sjukhus men enligt polisen är han mycket lindrigt skadad. Enligt en källa med bra insyn i ärendet har 38-åringen bara ytliga småsår på kroppen.
Problem med tjuvar
NSD talade med flera av 63-åringens grannar och de berättar att man under lång tid haft problem med tjuvar i Jävrebodarna. Flera personer har fått sina båtmotorer och annat stulet.
Polisen hittade även en båtmotor i den 38-årige skottskadade mannens bil.
Flera boende i Jävrebodarna hyllade 63-åringen som en hjälte.
- Äntligen någon som tog tag i saken, sade en av grannarna.
Under torsdagen och fredagen har det kommit in många kommentarer till NSD:s webb och de allra flesta sympatiserar med den 63-årige mannen.
Manar till besinning
Anders Danielsson, chef för polisens utredningsverksamhet i Norrbotten, vill dock att folk besinnar sig. Han säger att han kan förstå folks frustration över alla stölder som begås och som aldrig klaras upp, men att skjuta någon är att gå för långt.
- Man ska vara mycket försiktig att ta lagen i egna händer, priset man kan få betala kan bli högt.
Anders Danielsson säger att han inte kan tala om det aktuella fallet. Han säger dock att liknande händelser händer ungefär vart tionde år.
Rätt att försvara sig
- Alla människor har rätt att försvara sig. Men våldet man använder ska vara försvarligt, säger han.
För närvarande är det 63-årige mannen misstänkt för mordförsök. Kammaråklagare Folke Ailinpieti säger att han ännu inte har beslutat om han kommer att begära den 63-årige mannen häktad.