Folke Söderström är ekonom. Han har arbetat inom åkeri- och skogsbranschen.
För några år sedan jobbade han på advokatbyrå och kom då i kontakt med Michael Hudson från Australien.
- Han jobbade åt ett företag som sökte bly och zink i Jokkmokk.
Prospekteringen där rann ut i sanden, men Michael Hudson och hans landsman Mark Saxon frågade Folke Söderström om han var intresserad av att i stället hjälpa dem att leta guld. Han svarade ja och de fick tillstånd att leta guld i Vindelgransele, fem mil väster om Malå.
Stora guldkorn
- Vi började vaska guld i Vargbäcken. Guldkornen var så stora att man såg dem.
De startade Mawson Sweden AB, som är ett dotterbolag till Mawson Resources Ltd med säte i Kanada.
- Det är ett börsnoterat bolag och anledningen till att det startades i Kanada är att man där är villig att satsa riskkapital. Jag är deras vd i Sverige, säger Folke Söderström.
Mawson Sweden började leta guld i området mellan Storuman och Skellefteå i Västerbotten, den så kallade guldlinjen.
Sedermera specialiserade sig Mawson på uranprospektering. I kölvattnet av debatten om kärnkraft, som grundförsörjare av energi, frågade Michael Hudson om de inte hade något tillstånd att leta uran i Sverige.
Letar uran
- Det hade vi i Arvidsjaur. Man letar de mineraler som efterfrågas, säger Folke Söderström, men tillstår att uran är ett laddat ord och berättar att halten uran i Arvidsjaur är låg och spridd på ett stort område. Därför har området för närvarande en lägre prioritet än andra områden för uran.
Mawson Energi AB har även ansökt om att få leta uran i Kvarnån, Harads. Ansökan ligger hos Bergsstaten för beslut. Sedan tidigare har företaget tillstånd för prospektering av uran i Hotagen, Krokoms kommun.
- Tidigare har staten sökte efter uran och vi tar egentligen vid där de slutar. Först får man tillstånd av Bergsstaten att börja leta, vill man sedan borra då måste man ha tillstånd av länsstyrelsen. Det fick vi.
Krokoms kommun överklagade till Miljödomstolen, men fick avslag.
- Vårt jobb är att visa vad som finns och var det finns. Jag tror att det finns volymer stora nog att bryta, men det blir i sådana fall upp till regeringen om det ska finnas en urangruva i Sverige, säger Folke Söderström.
Han tillägger att om det blir brytning kommer de att bryta själva, men blanda in fler intressenter.
Mawson letar inte enbart efter uran i Sverige, utan även i Finland, Spanien och Portugal.
Folke Söderströms kontor i Boden med en anställd sköter om fem olika företag.
Tasmet AB, som är ett dotterbolag till ett annat kanadabaserat moderbolag letar järn i Kirunatrakten. Hans.a. Resources AB letar bly och zink i närheten av Malmberget och PM Resources AB söker silver i Sala.
- Jag håller i trådarna härifrån, men är också ute på fältet. Det är lite för mycket jobb för två, så nu ska vi anställa en till person.