Helena Jönsson, Luleå, grundadeför sex år sedan nätverket Magma. I helgen fick hon motta årets Magmapris på Teknikens hus i Luleå.
-  Jag känner mig oerhört stolt och hedrad, säger Helena Jönsson.
Priset instiftades förra året av styrelsen för Magma och ges till en kvinna som har gjort något unikt för kvinnor i Norrbotten under det senaste året inom kultur, jämställdhet, integration eller eget företagande.
- Jag var nominerad förra året, men avsade mig då eftersom jag var med och startade Magma. I år nominerades jag också och tänkte också dra mig ur, men eftersom så många medlemmar nominerat mig så ställde jag upp, säger hon.
Bland de övriga nominerade fanns kvinnor som operasångerskan Katarina Fallholm, Luleå, politikern Linda Ylivaino, Övertorneå, Ulrica Åström, Röda korset, Luleå, och konstnären Laila Wikström men det var alltså Helena Jönsson som kammade hem det ärofyllda priset, även det framröstat av Magmas medlemmar - en avporträttering av konstnär Maria Lendi Holmberg.
Juryns motivering löd:
Det krävs en eldsjäl, med styrka, drivkraft och en vision. Hon har alla dessa egenskaper. Hon har en talang inom kommunikation. Hon lyfter alltid fram och utbildar andra kvinnor att kommunicera rätt och tydligt inom sina verksamheter och idéer. Därför är det en stor glädje att äntligen få lyfta fram henne och vad hon har åstadkommit. Hon har samlat ihop länets kvinnor för att mingla, nätverka och kommunicera med varandra. Hon har skapat en mötesplats för alla kvinnor oavsett bransch. Hon har karisma som är smittande.
Magma, grundades av Helena Jönsson i Öresundsregionen 2002, och nu finns nätverket som vänder sig till företagsamma och kreativa kvinnor, i Norrbotten, Västerbotten, Nordnorge och Värmland. Nätverket har över 400 medlemmar och växer konstant. Redan om en vecka öppnar nätverket en filial i Skellefteå.
- Det är fantastiskt kul att Magma har fått en sådan genomslagskraft. Uppenbarligen finns det ett behov för en mötesplats för enbart kvinnor. I Magma kan alla ta plats, något som många kvinnor inte gör i nätverk med både män och kvinnor, säger Helena Jönsson.
Förutom tavlan fick hon en heldagscoaching och en helkroppsmassage i pris.