Kirunabon Sven-Erik Johansson har fångat lorten i badhusbassängerna på bild. Han är ned i Kiruna dykarklubb som har sina träningstider sist av alla innan den dagliga bottensugningen genomförs i bassängerna.
Ingen upplyftande syn
På bassängbottnen ser han och dykarkollegorna lämningarna efter en dags badande, och det är ingen upplyftande syn.
Bilderna här intill har han tagit som privatperson och han visar upp dem med ett enda syfte.
- Jag tror att många kan behöva en tankeställare. Det här är resultatet av att en del personer byter om till badkläder och hoppar direkt i bassängerna, eller på sin höjd bara blöter ned sig i duscharna, säger han.
Badar i tvättvattnet
Sven-Erik Johansson påpekar att det säkert ser likadant ut även i många andra simhallsbad att han inte riktar någon kritik mot personalen på badhuset i Kiruna.
- De hinner inte vakta alla som badar och det kanske inte är så vi vill ha det. Det här är en fråga om att föräldrar måste uppfostra sina barn att tvätta sig. Det handlar också om att visa hänsyn. Det är inte så trevligt att bada i någon annans tvättvatten.
Ett annat otyg - om uttrycket tillåts - är modet bland ungdomar att ha på sig underkläder under baddräkt och badbyxor. Det är ett beteende som sprider både ludd och bakterier i badvattnet.
Hårdare bevakning
Sedan en tid är det inte tillåtet att bada i underkläder i simhallsbadet i Kiruna, och på dörrarna till duschrummen hänger skyltar som tydligt talar om att man måste tvätta sig.
Nu blir det hårdare bevakning för att reglerna ska efterlevas.
- Så sent som i fredags skickade jag ut ett meddelande till alla gymnastiklärare om att vi har nolltolerans när det gäller underkläder i bassängerna. Den som påträffas kommer omgående att plockas upp, säger Hans Fernström, chef för badhusen i Kiruna kommun.
Simhallsbadet har utanpå allt haft problem med automatiken och styrningen av kloreringen. Vid prover både i april och november har man funnit höga halter av bakterier.
Pumpkapaciteten
Problemen ska ha funnits sedan reglerutrustningen installerades 2005 och nu ska leverantören installera ett backup-system.
Miljökontoret skriver att de ser allvarligt på problemet med den försämrade badvattenkvaliteten och fritids- och kulturnämnden har ålagts att redovisa en plan för hur man ska komma tillrätta med problemen senast den 1 februari.
- Vi jobbar stenhårt med problemen och har många åtgärder på gång. Bland annat uppgraderar vi maskinrummet och ökar pumpkapaciten, säger Hans Fernström.