Esa Rano blev svårt misshandlad på eftermiddagen den 13 maj förra året.
I veckor efter händelsen svävade han mellan liv och död och faktum är att det alltjämt finns en risk att han inte kommer att överleva.
Han träffades, förmodligen av en yxa, i pannan och i ansiktet. Åklagarna hävdar att Esa Rano fick ta emot sex slag med yxan, varav minst tre träffade i huvudet och ansiktet.
Svällande hjärna
Hans målsägandebiträde, Marko Tuhkanen, säger att Esa Rano måste sova minst 16 timmar om dagen för att orka med ett vardagligt liv och att det varit en lång och smärtsam process som inte på långa vägar är över.
Esa Rano behöver daglig assistans för att klara sig.
Under de senaste månaderna har läkare försökt få bukt med Esa Ranos ständigt svällande hjärna. Han har genomgått ett flertal riskfyllda operationer och han kommer även i fortsättningen att tvingas genomgå ytterligare ingrepp.
För ett antal veckor sedan tog läkarna bort en del av pannbenet för att hjärnan ska få det utrymme som krävs.
Ögonprotes
Esa Rano trycker försiktigt på den del som saknar pannben och säger:
- Det känner rätt konstigt. Jag kan faktiskt känna min egen hjärna, säger han och trycker lätt på det nyligen opererade stället.
Nu ska läkarna rekonstruera hans huvud och sätta in en ögonprotes, men enligt Marko Tuhkanen är även den operationen riskfylld.
- En sak är dock klar. Esa Rano kommer aldrig att bli helt återställd, säger Marko Tuhkanen.
Skyddad identitet
Esa Rano säger att han trots allt mår fysiskt hyfsat, men det är det psykiska som är det jobbiga. Han och familjen lever i dag gömda med skyddad identitet.
- Jag är främst rädd att det ska hända min familj något, jag har ju två mindre barn
Beträfande försvararnas alla frågor om hans kriminella förflutna säger Esa Rano:
- Det är brott jag redan har sonat. I övrigt vill jag inte kommentera det.