- Det pågår en hel del lurendrejeri här, säger Naturskyddsföreningens presschef Anders Grönvall.
Han har sett många exempel på grillprodukter som marknadsförs som miljövänliga, trots att de innehåller paraffin.
Det mesta av den tändvätska som finns på marknaden är baserad på paraffin, som är tillverkad av oljeprodukter. När sådan tändvätska förbränns bildas koldioxid som påverkar klimatet.
- Det går mycket snabbare med eltändare. Den fungerar som en doppvärmare som stoppas i kolen, tipsar Anders Grönvall.
Grillmästare ute i naturen kan ta hjälp av tändpapper, men för att få miljövännernas välsignelse ska det vara baserat på stearin, inte paraffin.
De populära engångsgrillarna får inte godkänt av Naturskyddsföreningen. Dels är de laddade med paraffinbaserad tändvätska, dels är tillverkningen av aluminiumformarna mycket energikrävande.
Nästa fråga är förstås vad man med gott miljösamvete kan lägga på grillen.
- Kött orsakar mycket utsläpp som påverkar klimatet. En bra grej är att lägga mindre köttbitar på grillen och att grilla grönsaker också, säger Anders Grönvall.