Mordet på 24-åriga småbarnsmamman Frida Stenberg i Smedsbyn gjorde att Gafour Abbasneyad ville genomföra manifestationen för att vissa att människor reagerar mot kvinnovåldet i samhället.
- I början av den här månaden våldtogs en kvinna i Boden. Nästan varje dag misshandlas och våldtas kvinnor. Våld är en sjukdom, säger Güler Gül, Magma Nord.
Gafour Abbasneyad påpekar att våldet mot kvinnor påverkar barn negativt och anser att alla människor har ett ansvar att reagera, men trycker på att polisen har ett särskilt ansvar att utreda brotten och skydda kvinnorna.
En rättvisefråga
Güler Gül säger att kvinnorna måste våga anmäla. Hon anser att det är kvinnorna som får betala när samhället drabbas en lågkonjunktur och arbetslöshet.
- Men det är inte rätt att vi ska betala när det är ekonomisk kris, att kvinnor ska utsättas för våld, bli förnedrade och förtryckta, och sedda som sexobjekt, säger hon och påpekar att inte alla män misshandlar och våldtar.
- Därför är det viktigt att män visar att de inte ser kvinnor som sexobjekt, utan är våra vänner. Det här är en rättvisefråga, inte
en fråga om klasstillhörighet eller nationalitet. Kvinnor utsätts för våld överallt. Det är hela världens problem, som bara går att påverka genom ett genusperspektiv. Även om man har kommit långt i Sverige så har kvinnor och män klassiska könsroller.
Güler Gül framhåller att kvinnor som samhällets invånare ska kunna leva i trygghet och kunna gå ut på kvällen utan att titta sig ängsligt över axel.
Börja med barnen
Eva Öderberg, ABF, är bekymrad över att våldet mot kvinnor och barn ökar. Förutom att delta i manifestationen planerar ABF att starta cirklar och bilda killgrupper.
Respekt
- För att förändra måste vi börja med barnen. I dag kallas flickorna för hora i skolan och vuxna kallar det pojkstreck. När sedan unga kvinnor utsätts för sexbrott finns de som säger att de får skylla sig själva på grund av klädseln. Kvinnor ska kunna gå klädda i kort kjol om de vill.
Güler Gül menar att skolan har ett stort ansvar att lära barnen att respektera varandra.
- Det är viktigt att vi kvinnor lär oss självrespekt och självförtroende.
De välkomnar alla till manifestationen på Medborgartorget klockan 16. Representanter från åtta organisationer och partier kommer att delta.