Luleå tingsrätt dömer den 38-årige mannen på samtliga punkter.
Han döms för grov kvinnofridskränkning mot sin före detta sambo. Enligt tingsrätten står det klart att han har misshandlat sambon vid sju tillfällen. Gärningarna har, enligt tingsrätten varit ägnat att allvarligt skada sambons självkänsla. Tingsrätten dömer honom för grov kvinnofridskränkning.
Tyckte inte om styvsonen
Mannen dömdes också på samtliga punkter som åklagare Anna Vallin lade fram angående våldet mot fyra-årige styvsonen.
Under huvudförhandlingen i tingsrätten, i december, berättade 38-åringen att han ibland blir så arg att han inte vet vad han gör. Enligt sambon ska 38-åringen ha sagt att han inte tyckte om styvsonen eftersom han påminde så mycket om sambons förre pojkvän, fyra-åringens pappa.
Även om 38-åringen erkände viss misshandel både mot sambon och mot styvsonen var hans svar till rätten ofta att han inte mindes.
Han hade inget bra svar på varför han tvingade styvsonen att äta upp sin egen uppkastning. Han kunde inte heller förklara varför pojken tvingades stå naken ute i vinterkylan eller varför fyraåringen vid ett annat tillfälle straffades med att stå i skamvrån med armarna ut från kroppen till dess han kissade på sig. Pojken ska sedan ha tvingats slicka i urinen samtidigt som mannen slog till pojken med en plastflaska.
I en åtalspunkt hävdade åklagaren att 38-åringen limmat igen ett av pojkens öra. Enligt åklagaren hade pojken superlim bakom båda öronen samt superlim i ett av öronen.
"Nu ska du bli blind"
En punkt i åtalet handlade om att pojken fått kaustiksoda i ögat. Mannen ska ha sagt "nu ska du bli blind" strax innan han använde medlet.
Enligt målsägandebiträdet Johnny Sjöberg har pojkens hornhinna vuxit samman med ögonlocket till följd av händelsen.
38-åringen har erkänt är att han vid ett tillfälle har bränt pojken med en cigarettändare, som inte var varm. Rättsläkare har dock hittat brännmärken på pojkens ben och arm.
- Han grät inte ens, han bara skrek, var 38-åringens kommentar.
Sadistiska inslag
Anna Vallin sade i sin plädering att mannens metoder är att likna vid tortyr. Johnny Sjöberg, tog ytterligare ett steg och påstod att det handlade om tortyr med sadistiska inslag.
I domen skriver tingsrätten:
"Beträffande den fyra-årige pojken har det således rört sig om upprepat våld mot ett litet, utsatt, försvars- och skyddslöst barn som i 38-åringen sett en fadersfigur. Det våld 38-åringen brukat mot styvsonen har därtill varit hänsynslöst, utstuderat och grymt. Vissa delar av våldet kan närmast beskrivas som sadistiskt"
Det var med en viss tillfredsställelse som åklagare Vallin läste domen.
- Tingsrättens dom visar att jag varit rätt ute i min bedömning, säger Anna Vallin.
Rättspsykiatrisk undersökning
Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som säger att 38-åringen inte är allvarligt psykiskt störd vilket innebär att det inte finns något fängelsehinder.
- Hade han bedömts vara sjuk hade man ju i alla fall fått en förklaring, säger Anna Vallin.
38-åringens försvarare, advokat Lennart Wiklund har talat med sin klient efter domslutet.
- Han var inställd på att det kunde bli så här. Vi ska nu noga läsa domen innan vi beslutar om det blir någon överklagan, säger Lennart Wiklund.