För tjugo år sedan fick Sverigefinska folkhögskolans rektor Eivor Olofsson en rejäl överraskning i en tidningsannons. Där stod det att "Invigning av stans hippaste musikkällare - Grottan", skulle ske.
Men det blev det ingenting av med.
- Vi fick sätta stopp. Det fanns inte ens nödutgångar, livsfarligt. Men redan då såg man källarens potential, säger Olofsson.
Tre miljoner
Men tanken på en källarbar har levt kvar och för två år sedan inleddes projektet att förvandla källaren.
- Den första frågan var pengar och den andra hur vi ville ha det. Vi visste att det kommer att bli dyrt och därför var vi beredda på ett långt projekt.
Projektet som kostat tre miljoner kronor har skett i smyg.
Att en glasvägg har vuxit upp och att det plötsligt finns en extra nödutgång har ingen reagerat nämnvärt på, det sker alltid någonting nytt på Svefi.
Nu är Lagrotta klar för invigning.
- Studenterna har varit på smygpremiär och flera satt alldeles tysta en lång stund. De fick så många ideér om vad som går att göra här. Det är ett bevis på att vi har lyckats, säger Miguel Huhta, ansvarig för Lagrotta.
En samlingsplats
Lagrotta kommer att ståta med tapasrätter, café med expresso, spontana uppträdanden av Svefis studenter och konstutställningar. Lagrotta har också fullständiga rättigheter och trådlös internetuppkoppling.
- Vi vill skapa en mötesplats för social samvaro mellan allmänhet och studenter, men även en plats för konferenser och för arbete. I Lagrotta ska det inte bara konsumeras utan även upplevas. Meningen var att skapa en plats för inspiration som matchar med resten av skolan.
Lagrotta ger skäl för namnet. Det är dunkelt, väggarna är mörka bergsväggar med klipputsick. Ljuset går att variera efter behov och lyser upp de färggranna designade möblerna som är tillverkade i Estland men av svenskt och finskt material.
- Det har verkligen varit roligt att skapa Lagrotta som vuxit fram tillsammans med arkitektbyrån.
Att matsedeln blivit spanskinspirerad har sin enkla förklaring i att Huhta har sina rötter i Spanien.