Jag vet inte hur många år den har varit på gång, uppföljaren till Jägarna. Filmen som gav Kjell Sundvall en guldbagge och förvandlade honom till en av The Untouchables inom svensk film. Nu, 14 år (!) senare, verkar projektet bli verklighet. 14 år och säkert ett helt kalhygge tallskog som har fått stryka på foten i form av bortkastade manusidéer.
Vi snackar kvalificerad prestationsångest. Samtidigt är inte Jägarna 2 samma sak som att göra exempelvis Stieg Larsson-trilogin. Här finns inga böcker att gå på. Ingen färdig story, inga redan skrivna repliker. Man måste hitta på allt själv, som Kjell Sundvall och Björn Carlström en gång i tiden hittade på den första Jägarna. Och att hitta på tar ju sin lilla tid.

Kanske har de senaste årens riksmediarapportering av Norrbotten gett Sundvall, Carlström och Stefan Thunberg (Carlström och Thunberg står för manus) den där avgörande gnistan i arbetet med Jägarna 2. Några år av bestialiska mord, bärplockarslavar och fruimporter har åter satt Norrbotten på Sverigekartan som ett våldsamt, brottsligt och rått län. När jag tänker på den ursprungliga Jägarna kommer liknande bilder tillbaka på näthinnan. Våldsamma, råbarkade jägarmän som mördar bärplockare och förgriper sig på thailändskor. Det är verkligen ingen vacker bild av Norrbotten.
Inget som hittills har sagts om Jägarna 2 tyder på att den skulle vara annorlunda. Senast i veckan sade Kjell Sundvall att Jägarna 2 blir en fruktansvärt grym film. Kanske ett försök till en Departed i Överkalix-tappning, vad vet jag. Men i så fall byts väl tranbärsjuicen ut mot lingondricka.

Överkalix-borna verkar stormförtjusta. Äntligen händer det något på orten. Filmproduktionscirkusen hälsar på under några veckor. Överkalix får publicitet, kommer att synas på landets alla biografer. Har man riktigt tur får man statistroll i en skallgångskedja och några sekunder i rampljuset.
Samtidigt riskerar Jägarna 2 att bli ännu en i raden av djupt stereotypa skildringar av norrlänningen på film.
Det spelar ingen roll om filmen utspelar sig i fager Norrbottensnatur om den samtidigt befolkas av halvfuntade, snusande och älgstudsarskjutande neanderthalare. Den gratis reklamplats som Överkalix får blir i så fall snarare i form av en norrländsk freak show. Inget som främjar inflyttningen direkt.
Får jag önska mig något av Jägarna 2 så är det just nyanserna och verklighetsförankringen. Vackra vyer utan neanderthalare, innehållande riktiga människor. Och något som liknar första filmens komplicerade brodersrelation. Men det är väl därför Stormare är med?