Den 24 augusti startade resan från Västra Vemmenhög i södra Skåne. Samma dag som den första svensken flög för allra första gången för precis 100 år sedan.
- Vi gör en resa i Nils Holgerssons fotspår, nästan så som han färdades i boken. I gåsahöjd och gåsafart. Vi färdas helt utan stress, det får ta den tid det tar, säger Christina Hagelborg.
Idén att göra en resa i Nils Holgerssons fotspår har paret haft länge. I slutet av april blev de ägare till det lilla flygplanet Akka One.
"Samma takt som gässen"
- Då sa vi att vi kanske borde göra den där turen som vi alltid har pratat om. Akka är ett flygplan som inte går så fort, det håller ungefär samma takt som gässen, och det var tanken som väckte det här projektet, säger Ted Hagelborg.
Paret blev kontaktat av en lärare från Västra Ingelstads skola som tyckte att projektet lät intressant.
- Om hennes klasser vill vara med så kanske det finns fler skolor som vill vara med tänkte vi då. Så alla är välkomna att följa med oss på resan via vår hemsida och vår blogg, säger Ted Hagelborg.
Akka One är en Eurocub, ett litet, ultralätt flygplan som endast väger 270 kilo. Det gör flygplanet väderkänsligt.
Investering
- När fåglarna står på marken så står vi också på marken. Det måste vara bra väder, ingen dimma, åska, mörker eller moln, säger Ted Hagelborg.
Paret flyger två till fyra timmar varje dag och har planerat in nio övernattningar under resan. Kiruna och en flygtur över Kebnekaise är så långt norrut som de planerade att flyga. Men dåligt väder satte stopp för turen till Kebnekaise. I stället tog paret en runda över Kiruna innan de vände nosen söderut igen.
Christina Hagelborg upplever resan som en investering i deras relation.
- Det är otroligt att dela någonting som är så fantastiskt att det är svårt att sätta ord på. Jag tror att det är sådant som ett förhållande behöver för att överleva, att uppleva nya saker tillsammans, säger hon.
Sett mycket
Resan upp över landet har bjudit det flygande paret på skiftande landskap och många storslagna vyer.
- Mångfalden är det häftiga, den ena delen av landet är inte vackrare än någon annan, säger Ted Hagelborg, som också vill uppmana andra att ta sig ut och flyga.
- Ta chansen att uppleva vårt fantastiska Sverige från ovan och se hur vackert det är, säger han.