Skådespelarna Göran Forsmark och Sofia Brattwall anlände med flyget till Gällivare på lördag, för att spela in en korfilm i Gällivare.

Sofia Brattwall är en ung skådespelerska som är utbildad vid Kalle Flygares teaterskola och har medverkat i "Män som hatar kvinnor", "Solsidan" och "Oskyldigt dömd".

Uppvuxen i Malmberget
- Vi flög hit, tre timmar i snöstorm, både jag och Göran är flygrädda så det var lite spännande, säger Sofia Brattwall som blev uttagen till den lilla filmrollen per annons.

Artikelbild

| Den kvinnliga huvudrollen innehas av Sofia Brattwall, från Stockholm. Hon är utbildad vid Kalle Flygares teaterskola och har medverkat i "Män som hatar kvinnor", "Solsidan" och "Oskyldigt dömd".FOTO: Marie Ridderström

Hon tycker det är roligt att medverka i en film med anti-drog tema. En fråga hon brinner för, och roligt att spela in film med den kände skådespelaren Göran Forsmark.

Göran Forsmark är uppvuxen i Malmberget och känd från många svenska filmer som Jägarna, Skärgårdsdoktorn, Solstorm och Mannen från Malmberget. Just nu turnerar han med Riksteatern i produktionen "Ensam rävhanne."

- Jag hade en läglig paus och det här känns som en viktig film, med ett viktigt tema. En film som kan visas på festivaler och skolor. Det här känns roligt och det är en kompis som har skrivit manuset, säger Göran Forsmark, som gör huvudrollen Ante.

Ögonexpert blev filmare
Ante är alkoholist och dricker sig till ett delirium, vilket får honom att färdas in i en hallucinogen värld med aliens, vampyrer och andra otrevligheter. Filminspelningen sker i O’Learys bar som antagit Vilda Västern-karaktär.

Manusförfattare till den 15 minuter långa filmen är Björn Olofsson och Anna-Karin Olofsson. Producent är Mikael Stridsson och filmfotograf Pauli Raitaniemi, en lokalkändis från Malmbergets teater.

- Jag har ett stort intresse för teater, foto och musik. Fotograferat har jag gjort sedan barnsben, men det var Daniel som lurade mig att bli filmare. Det är spännande, säger den förre Helsingforsbon Pauli Raitaniemi, som är ortoptist till yrket och verksam i en optikerfirma.

Filmfestivaler väntar
Ett 15-tal statister är engagerade. Gällivarebon Roger Bylund, med hatt och cowboypuffra, tycker det är både intressant och roligt att medverka i filmen. Flera skådespelare från Malmbergets teater medverkar och stämningen är lekfull och avspänd i hotellbaren.

Daniel Lehmussaari är filmens regissör. Han är också delägare i filmföretaget Cruzical Film&Media som för övrigt arbetar med sin fjärde långfilm.

- Vi har fått stöd från Filmpool Nord och det känns riktigt roligt att få spela in en film med en känd skådespelare som Göran Forsmark. Det har betydelse för att få spridning på filmen, som ska visas bland annat på filmfestivaler, säger Daniel Lehmussaari.