Börjar det bulta lite extra när läkaren sätter stetoskopet mot ditt hjärta? Oroa dig inte - du är inte ensam om att vilja se vad som döljer sig under den vita läkarrocken.


Läkare, lärare och kockar är några av Sveriges sexigaste yrken. Det visar en ny SIFO-undersökning.


Och läkaren är i särklass den yrkesperson som svenska folket helst av allt vill se i sänghalmen. Läkaryrket fick 20 % av de manliga rösterna och hela 26 % av de kvinnliga rösterna.

Artikelbild

| STOCKHOLM 20081127 - En läkare med ett stetoskop runt halsen Foto Bertil Ericson / SCANPIX / kod 10100


Så om du vill lyckas på krogen ska du utbilda dig till läkare - eller eventuellt ljuga om din doktorstitel.


Läkarprogrammet ligger också i topp bland de utbildningar som är svårast att komma in på. Yrket åtnjuter också hög status och god lön. I fall det har ett samband är oklart.


Generellt sett så är det vårdyrken som är populärast. Även yrken som lärare visade sig ligga i topp.

- Männen och kvinnorna verkar vara överens om att de sexigaste yrkena är yrken där man tar hand om andra människor. Yrken som kräver god fysik eller är välavlönande verkar mindre viktigt, säger kärlekscoachen Karin Boo.


Det finns däremot skillnader mellan könen. Kvinnor anser att manliga kockar är sexigare än vad männen tycker att kvinnliga kockar är.

För kvinnan ligger kocken på andra plats för männen på femte plats.

- Det förvånade mig att kockyrket är så populärt hos kvinnor. Man brukar ju säga att vägen till en mans hjärta går via magen och uppenbarligen gäller detsamma för kvinnor, säger kärlekscoachen Karin Boo.


Det finns även regionala skillnader. I norra Sverige anser männen inte att sjuksköterska är ett sexigt yrke däremot gillar de kvinnliga kockar mer än i övriga landet.


För de norrländska kvinnorna så är det designeryrket som inte är så spännande. Istället letar de efter poliser och brandmän.

Undersökningen genomfördes av SIFO mellan 10-17 augusti 2011 och omfattade 1026 intervjuer.


SIFO-undersökning är gjord på uppdrag av dejtingsajten E-kontakt.