Det var vid klockan 23.30 som en explosion inträffade inne i en ugn tillhörande företaget Nordkalk som har sin anläggning inne på SSAB:s område. Åtta personer skulle rensa ugnen och höll på med vattenbesprutning. Men något gick snett och en explosion uppstod. Personalen träffades av ånga och frätande kalkrester som trängde ut genom öppningar i ugnen. Sju personer skadades varav två livshotande. De fick brännskador på ögon, luftvägar och huden. De fem andra skadades lindrigt. Tre av dem kunde under natten lämna sjukhuset.

"Tragiskt"
Vad det var som gick snett är ännu oklart. 

- Det enda man kan säga är att det är oerhört tragiskt, säger Göran Sandström, produktionsdirektör vid Nordkalk, som åkte till Luleå under dagen för att själv bilda sig en uppfattning av det som hänt.

Artikelbild

Polisen spärrade av området för att en teknisk undersökning skulle kunna genomföras. Händelsen är anmäld till Arbetsmiljöverket och miljöåklagare. Utredningen kommer att handläggas vid Ekobrottsenheten vid polisen i Norrbotten, under ledning av åklagaren i Östersund.
Sju män skadades

De som skadades i olyckan är inte anställda av Nordkalk utan jobbar åt två entreprenörer. De två unga män som skadades svårast fördes under onsdagen till Akademiska sjukhusets brännskadecentrum i Uppsala. De fem andra män som skadades är födda 1990, 1986, 1970, 1952 och 1947. En man född 1961 var med vid tillfället men klarade sig utan skador.

Via SSAB fick Dan Geidemark, chef för Nordkalks verksamhet i Luleå, beskedet om olyckan.
– Jag hade hunnit lägga mig när telefonen ringde vid 23.30-tiden. Det var bara att slänga sig i bilen. Jag mötte den sista ambulansen precis när jag kom till platsen, säger Geidemark.
Det exakta händelseförloppet har han inte fått klart för sig ännu.
– Vi ska göra allt för att utreda vad som hänt.

Teknisk undersökning


Under onsdag förmiddag var polisen på platsen för olyckan och gjorde en teknisk undersökning.

Artikelbild

| Arkivbild.

 

- Man dokumenterar olycksplatsen och söker efter saker som kan ha betydelse för utredningen och pratar med vittnen, säger S-O Lundbäck, chef för ekobrottsenheten vid polisen i Norrbotten.

Artikelbild

| Göran Sandström, Produktionsdirektör vid Nordkalk.

Skälet till att förundersökningen har inletts är att man "kan anta" att ett arbetsmiljöbrott har begåtts.
- Det bygger i princip på att det är sju som har skadat sig på sin arbetsplats och att kroppsskadorna inte är ringa, säger åklagare Stig Andersson.

Rubriceringen är arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada.