Socialdemokraterna skakas av kritiken mot partiledaren Håkan Juholt och rekorddåliga opinionssiffror. Efter före detta statsrådet Ylva Johanssons hårda offentliga kritik mot partiledaren har många tunga S-namn, exempelvis Urban Ahlin och Göran Johansson, gått ut och fördömt all öppen kritik inifrån de egna leden. Leden ska slutas och vapnen ska vändas mot de rivaliserande partierna.

Men Karl Petersen, S-kommunalråd i en av de få kommuner i landet där Socialdemokraterna har egen majoritet, är mycket kritisk till dessa försök att tysta debatten och missnöjet.

Förödande tystnad
- Partiet befinner sig i ett mycket dåligt läge när man ser till opinionssiffrorna. Att då gå och ut och försöka tysta diskussionen är förödande både för partiet och för politiken. Debatten och det fria ordet är politikens och demokratins kärna. När medlemmar tystas och uppmanas att inte göra sina röster hörda är vi inne på en mycket farlig väg. Vi ska vara rädda om våra medlemmar och de ska inte tvingas sitta tysta på sina kammare och tro att det är dem som det är fel på för att de har kritiska synpunkter, säger han.

Artikelbild

| Socialdemokrternas partiledare HÂkan Juholt hˆll p fredagen en presskonferens angÂende de 90 000 kronorna han fÂtt i bostadsbidrag fˆr dubbelt boende.Foto: Niklas Larsson / SCANPIX SWEDEN / kod 10990 FOTO: NIKLAS LARSSON / SCANPIX

Karl Petersen kritiserar inte bara de ledande S-politiker som försöker kväsa debatten utan också de Socialdemokratiska ledarskribenterna som uttrycker samma åsikter.

- I ett öppet och demokratiskt parti är debatten viktig. Det är kritik och diskussion som för partiet framåt. Vi ska vara rädda om kritikerna för de värnar om partiet. Stå upp för en fri och öppen debatt. Det ska vara högt i tak. Visst kommer det att bli turbulent under en tid. Men det är nödvändigt och slutresultatet kommer att bli positivt, säger han.

Öppenhet enda vägen
Slutna processer, hemlighets-
makeri, politiska intriger och falangstrider präglade hela nomineringsprocessen när Mona Sahlins efterträdare skulle utses. Karl Petersen menar att redan vid nomineringen grundlades en del av de problem som nu kommer upp till ytan.

- I ett tidigt skede av nomineringsarbetet gick jag ut och uppmanade till öppenhet. Jag är övertygad om att öppenheten och den fria diskussionen är det enda sättet att få vårt parti att gå framåt.