Himla spännande planetfenomen

RYMDEN Många undrar vad det är som lyser så starkt på himlavalvet. Så starkt att det syns redan innan solen släckt lampan helt.

Har du de senaste kvällarna funderat på vad det är för två starkt lysande punkter som skiner nära varandra där ute i rymden? Som syskon vandrande framför våra ögon. Så starkt skinande att de redan när solen kryper ner strax under horisonten, syns väldigt tydligt.

Det kan tyckas vara stjärnor. Men stjärnorna ter sig ljussvaga i jämförelse. Det beror på att det är planeter vi under några dagar får se till synes sällskapa där ute i rymden. Det sker var 13:e månad, att Venus och Jupiter hamnar intill varandra från vår horisont.

- Det är inget konstigt. Skillnaden nu är att det syns väldigt bra här i norr. Det är spännande att se när planeternas banor korsas och att det sker lite närmare än vanligt, säger Assiye Süer, rymdteknikstudent vid LTU och skapare av Astrobloggen.

Natten till onsdagen korsade planeterna sina banor. Men det är inte försent att se fenomenet. Först på torsdagen börjar de skiljas åt. Det är bara att gå ut, om det är molnfritt, och titta. Har du fri sikt gå det inte att missa.

 
 
  • MEST LÄSTA
  • Senaste nytt
  • Mest läst idag
Klicka för att komma till Sveriges sötaste dokusåpa