Kalix skakas av en misstänkt sexskandal. Enligt en anmälan till Justitieombudsmannen har en kvinna med psykiska funktionshinder utsatts för upprepade sex-sms och snuskiga telefonsamtal från en manlig chef inom kommunen.

Händelserna ska ha utspelat sig i början av mars och kom till anmälarens kännedom, eftersom han är personligt ombud för kvinnan.

"Mycket pikant"
- Kvinnan lider av social fobi och är väldigt skygg. Hon har mått mycket dåligt av det här, säger anmälaren till NSD.

Artikelbild

| STOCKHOLM 20101007 Illustration om sextrakasserier på mobiltelefoner. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090

Den manlige chefen ska ha skickat totalt sju sms till den psykiskt funktionsnedsatta personen, varav flera hade sexuell karaktär.

- Jag fick se ett av sms:en, och det räckte för mig.

Vad stod i sms:et?
- Det var mycket pikant. Det handlar om sexualitet, en slags invit. Jag vill inte berätta mer men jag blev skitförbannad när jag såg det.

Erkände
Efter några dagar kom sextrakasserierna till socialförvaltningens kännedom. När den manlige chefen konfronterades med sms:en och kvinnans berättelse, ska han också ha erkänt handlingarna.

Artikelbild

| STOCKHOLM 20101007 Illustration om sextrakasserier på mobiltelefoner. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090

Men trots det lät kommunen honom jobba vidare.

- De gjorde inte heller någon polisanmälan. Det känns mycket graverande.

"Måttet var rågat"
Flera veckor gick utan att något hände. Enligt det personliga ombudet upplevde den utsatta kvinnan det som mycket jobbigt att Kalix kommun aldrig agerade.

- Varför händer ingenting? Tar de inte mig på allvar? undrade hon. Efter tre veckor kände jag att måttet var rågat, säger mannen till NSD.

Den 26 mars gjorde han i stället själv en polisanmälan för att saken skulle utredas. Kvinnan har därefter hörts av polisen som har fått ta del av samtliga sms från chefen.

- Polisen tar det på stort allvar.

"Senfärdighet"
Han anmäler nu Kalix kommun till Justitieombudsmannen.

- Jag reagerar på kommunens senfärdighet och vill veta om de verkligen har agerat på ett korrekt och adekvat sätt. Jag anser att de borde ha tagit chefen ur tjänst direkt och gjort en internutredning. Kommunen har agerat mycket tafatt, säger mannen till NSD.

Hur mår kvinnan i dag?
- Hon mår bättre, nu när en polisanmälan är gjord. Hon vill att rätt ska vara rätt, säger mannen till NSD.